Setari Cookie-uri

Afla totul despre analiza care iti salveaza viata!

Se tot vorbeste despre utilitatea si necesitatea testului Papanicolau, insa ce reprezinta acesta mai exact? Ne-am propus sa lamurim in articolul curent cele mai frecvente intrebari despre testul Babes-Papanicolau. In primul rand trebuie sa stiti ca locul doi ca mortalitate dupa cancerul mamar il ocupa cel de col uterin si totusi exista si o veste buna: ambele cancere depistate la timp pot fi vindecate! Papanicolau iti salveaza viata!

Clasificarea de la I la IV

O alta clasificare folosita la noi este cea prin numerotare. Daca medicul iti spune ca rezultatul este negativ, inseamna ca nu ai nimic si tot ce trebuie sa faci este sa revii in cabinet peste un an pentru un nou test. Daca insa rezultatul este pozitiv, nu te speria ci intreaba medicul despre ce este vorba. Iata stadiile de numerotare:

Rezultat I – inseamna ca nu ai nimic, este echivalent cu “negativ”

Reultat II – celulele prezinta atipii care arata o inflamatie atipica, de obicei infectii vaginale transmise si la col. Dar nu se poate spune exact cu ce este infectia care a determinat modificarile celulare, astfel ca medicul iti poate indica si alte analize pentru clarificarea diagnosticului.

Rezultat III – este clar o displazie cervicala si trebuie s afaci si alte analize pentru a se determina gravitatea modificarilor celulelor cervicale. Poate fi chiar stadiul precanceros, dar nu te alarma, chiar si asa ai ajuns inca in timp util la medic, fiindca acest stadiu se poate trata si vindeca.

Rezultat IV – acesta este stadiul carcinomului in situ, adica celulele prezinta modificari canceroase, dar nu metastazeaza inca. Se considera a fi o leziune premaligna si nu trebuie sa neglijezi analizele sau tratamentul, timpul conteaza in acest stadiu.

Rezultat V – se considera deja a fi leziuni canceroase invazive, trebuie imediat sa faci toate analizele necesare si sa incepi tratamentele specifice unei astfel de leziuni.

Pentru orice nelamurire ai avea, nu ezita sa intrebi medicul, ba chiar insista sa te lamureasca. Nu pleca din cabinetul ginecologului pana nu stii clar ce ai de facut si care este prognosticul.

Un articol de Iulia Dibu

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.