Setari Cookie-uri

8 CURIOZITATI despre CREIER pe care trebuie sa le stii!

Spunem ca trebuie sa cunosteti aceste curiozitati despre creierul uman pentru ca unele dintre ele au sens vital, mai exact daca le cunoasteti si luati masuri de preventie va puteti salva viata in cazul unui risc pentru accident vascular cerebral de exemplu.

Desigur, o serie din curiozitatile despre creier adunate in acest articol au si rolul de va va destinde si de a va trezi interesul. In tot cazul, merita sa le cititi!

8 Curiozitati fascinante despre creier

Stiai ca neuronii se pot regenera?

Teoria ca neuronii nu se pot regenera aste astazi destul de limitata. Cercetatorii in biologie celulara si in boli neurologice au observat motivele pentru care oamenii reactioneaza diferit in fata unui accident vascular cerebral, unii avand sechele si altii „vindecandu-se” pentru aceeasi localizare a accidentului vascular cerebral.

Care este explicatia? Evolutia spre bine sau rau in urma unui AVC (accident vascular cerebral) depinde de starea de sanatate a bolnavului in momentul in care s-a instalat, dar si de starea sistemului nervos, de cum a fost acesta protejat de-a lungul vietii. Dar stiati ca in creier se pare ca exista zone de celule stem – in creierul adult deci – care pot regenera o serie de neuroni?

Citește și:

Mai mult decat atat neuronii nostri prezinta posibilitate de protectie, iar o nutritie adecvata le prelungeste viata si ii fereste de degenerare.

curiozitati despre creier - neuronii se renegenreaza

Astfel ca, pentru un sistem nervos sanatos chiar si la varsta a treia si pentru a preveni boli ca Alzheimer de exemplu este necesar sa mancati sanatos, sa consumati alcool cu moderatie, sa NU fumati si desigur sa faceti sport. Somnul influenteaza de asemenea sanatatea sistemului nervos.

Exista si neuroni care se regenereaza in aproximativ 2 saptamani timp de aproape toata viata: neuronii care asigura mirosul, cei care reprezinta totodata si „receptorul”. Astfel ca daca ati ramas fara miros printr-o injurie la nivelul nasului (exista si anosmie prin boli ale sistemului nervos care pot fi ireversibile) vi-l veti recapata in cel mult doua saptamani.

Foto: sxc.ho

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.