Setari Cookie-uri

Autoexaminarea sanilor: 3 pasi care iti pot salva viata

Autoexaminarea sanilor ar trebui sa fie un obicei care sa nu lipseasca din rutina oricarei femei adulte.

autoexaminarea sanilor

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Bolile sanului nu sunt deloc rare. In Europa ne situam in locuri fruntase privind patologia mamara, iar in ceea ce priveste femeile din Romania cancerul de san provoaca cea mai mare mortalitate feminina.

Ca si cancerul de col uterin despre care am discutat in articolul “8 simptome premonitorii ale cancerului de col”, si cel mamar poate fi vindecat daca este depistat precoce.

Medicina si tehnicile de investigare au evoluat atat de mult incat cancerul de san aproape ca nu ar trebui sa mai existe in stadii avansate de evolutie. Si totusi aceasta boala continua sa faca numeroase victime pe intreg mapamondul.

Autoexaminarea sanilor ar trebui sa reprezinte o practica pe care fiecare femeie sa o cunoasca, sa o stapaneasca si sa o efectueze in fiecare luna.

Citește și:

In plus, intreg corpul trebuie examinat lunar pentru a se observa orice modificare: aparitia unei pigmentari cutanate (poate fi provocata de o micoza sau alte boli), modificarea canceroasa a unei alunite (atentie la alunitele din zona genitala care se transforma frecvent canceros), aparitia unor noi alunite, aparitia unui nodul si asa mai departe.

Multe boli ar putea fi prevenite sau macar depistate in stadiu precoce cat sunt curabile, daca aceasta practica de autoexaminare a corpului ar fi efectuata lunar de fiecare individ.

Mica incursiune in anatomia sanului

Glanda mamara se afla situata pe un plan muscular din care pleaca tracturi de sustinere spre piele. Intre celulele glandei mamare se afla tesut gras care variaza de la o femeie la alta asa cum variaza si dimensiunea sanilor.

Areola mamara reprezinta acea zona pigmentata de la nivelul sanului unde se afla mamelonul. Este o zona sensibila pe care nu trebuie sa o uitati atunci cand va examinati sanii.

Citește și:

    Foto: Shutterstock.com

    Vizionare placuta


    Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

     

    Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.