Setari Cookie-uri

Orarul trupului uman: uimitorul bioritm al organelor interne

Este uimitor cum natura a conceput trupul uman, cu o capacitate fascinanta de adaptare si un propriu bioritm ce ajuta la conservarea energiei si la sporirea functionarii organelor.

Stiati ca organele noastre nu functioneaza cu aceeasi intensitate mereu, ci au fluctuatii ale activitatii, asociate cu perioade de odihna? In felul acesta sangele din organism este mobilizat selectiv catre anumite organe, in functie de bioritmul acestora, dar si de activitatea omului la momentul respectiv.

bioritmul organelor interne, ritmul circadina, ritmul nictemeral, orarul glandelor

Influentele alimentatiei, dar si cele ale mediului in care traim se resimt puternic asupra acestui bioritm, facilitandu-l sau perturbandu-l. Este important sa cunoastem modul de functionare al organelor noastre pentru a intelege ce atitudine trebuie sa luam, cand si ce trebuie sa mancam, cum sa reactionam fata de manifestarile adaptative ale organismului nostru.

Cronobiologia umana

Multe specialitati medicale se „folosesc” de acest bioritm al organelor interne. Spre exemplu pneumologii stiu ca adesea crizele de tuse din unele boli pulmonare debuteaza in timpul somnului, spre dimineata, cand bronhiile noastre „isi fac toaleta”. Sau endocrinologii se folosesc de teste pe care le aplica intre ore exacte, cunoscand momentele de minim si maxim al secretiilor unor hormoni!

Citește și:

bioritmul organelor interne, ritmul circadina, ritmul nictemeral, orarul glandelor

Durerile de cap matinale pot sa apara de exemplu la cei cu insuficienta respiratorie, barbatii prezinta erectia matinala conform „spike-ului” secretiei testosteronului, femeile au ciclul menstrual conform bioritmului glandelor endocrine si asa mai departe. Practic orice simptom care prezinta o frecventa periodica este legat de acest bioritm complex al organelor noastre.

Ca sa simplificam, in articolul curent va prezentam bioritmul principalelor organe, putand intelege astfel cand trebuie sa liati masa de exemplu sau cand puteti consuma grasimi, in ce moment al zilei puteti face sport, conform tonusului cardiovascular, sau pur si simplu cand este perioada propice muncii intelectuale si memorarii.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.