Setari Cookie-uri

Top 11 analize pe care fiecare FEMEIE ar trebui sa le faca

Sanatatea ar trebui sa fie cea mai importanta tinta a fiecarui individ, iar mentinerea acesteia necesita un continuu interes din partea fiecaruia.

Pentru ca anumite boli afecteaza intr-un procent mai mare femeile si pentru ca riscul unor afectiuni este atat de mare, merita ca unele analize sa fie efectuate anual pentru a preveni sau a diagnostica preoce posibile afectiuni.

Analize medicale pe care fiecare femeie ar trebui sa le faca

Este important sa stiti inca de la inceput ca unele analize si investigatii sunt specifice pe grupe de varsta, de exemplu screeningul pentru osteoporoza nu se realizeaza la femeia tanara.

Iata cele mai importante analize medicale si investigatii pe care fiecare femeie ar trebui sa le cunoasca si sa le faca cu regularitate.

analize medicale pentru femei

Analizele de sange

Analizele de biochimie si hemoleucograma reprezinta analize cu indicatie anuala, acestea fiind foarte utile in decelarea unor afectiuni sau dezechilibre precum:
- Depistarea unor posibile infectii prin hemoleucograma, VSH, fobrinogen, valoarea PCR (proteina C reactiva)
- Depistarea unor anemii prin hemoleucograma;
- Depistarea unor carente: de calciu (este necesar atat calciul total, cat si cel ionic, cel din urma ar trebui sa nu aiba valori minime sau mai mici decat intervalul sugerat), de magneziu etc.
- Probleme ale metabolismului grasimilor (colesterol mai mare, HDL sub valorile protective, LDL marit sau spre limita superioara, trigiceride cu valori anormale). Atentie insa la cei cu boli cronice, de exemplu hepatite cronice, ciroza hepatica – o valoarea scazuta a colesterolului poate sugera o insuficienta hepatica importanta;
- Evaluarea functiilor aparatului urinar: creatinina serica, ureea, acidul uric;
- Evaluarea functiei hepatice si a vezicii biliare – bolirubina totala, directa si indirecta (bilirubina totala se dozeaza de rutina, cea directa sau indirecta la sugestia medicului).
- Glicemia – foarte importanta pentru screeningul diabetului zaharat! Frecventa acestei boli la femei este mai mare decat la barbati. Din pacate diabetul prezinta o serie de complicatii, unele dintre acestea putand pune viata in pericol (accelereaza progresia aterosclerozei si creste considerabil riscul de mortalitate prin infarct miocardic, accident vascular cerebral).

Citește și:

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.