Setari Cookie-uri

Ce NU afli de la medic: Analize explicate pentru ANEMIE

Anemia este cunoscuta ca fiind scaderea hemoglobinei si a hematocritului sub valorile normale, raportate la varsta si sex.

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de anemii, in functie de cauza care duce la acel rezultat final: hemoglobina si hematocrit scazut.

Globulele rosii seunt “confectionate” in maduva hematogena a oaselor, iar pentru acest proces este nevoie de fier, proteine specifice, vitamina B12, acid folic, asadar cauzele anemiei sunt legate si de un posibil deficit al acestor “constituienti”. Tot anemie putem avea si atunci cand in organism exista o sangerare (anemie prin pierdere de sange), dar si atunci cand globulele rosii sunt distruse anormal (de exemplu anemie hemolitica).

analize medicale explicate anemie emograma hemoleucograma

Hemoglobina este o proteina continuta in globulele rosii si este esentiala pentru transportul oxigenului de la plamani la celule, practic fara hemoglobina ne-am sufoca. Hematocritul reprezinta un procent intre volumul globulelor rosii si volumul plasmatic (exprimat procentual).

Citește și:

Cum se manifesta ANEMIA?

Manifestarile anemiei sunt generale, nespecifice, insa analizele de laborator sunt edificatoare.

Practic, in anemie, prin scaderea hemoglobinei si a hematocritului, ajunge mai putin oxigen la celule, de aceea intreg organismul sufera, procesele metabolice sunt incetinite, digestia si creierul afectate, practic toate organele pot prezenta o serie de suferinte. In cazuri severe de anemie este pusa in pericol viata.

Foto@Shutterstock.com

Foto articol: globule rosii in vas de sange by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.