Setari Cookie-uri

GROAZNIC: Ce spun medicii ca se intampla in corpul nostru cand suntem STRESATI

Afla ce se intampla in corpul tau la stres si care sunt nevoie organismului tau!

Cum adica reactia de lupta sau fugi?

Medicul fiziolog de la Harvard, Walter Cannon, se numara printre primii care descrie in amanunt acest tip de reactie, pe baza unor observatii bine intemeiate si fascinante totodata.

Cum reactioneaza organismul omului la stres

Practic, atunci cand ne simtitim amenintati, hipotalamusul (o structura complexa din creier) reactioneaza prin stimularea secretiei unor hormoni ca adrenalina, noradrenalina, dar si un hormon specific stresului – cortizolul.

stres lupta sau fugi

Trebuie sa stiti ca hipotalamusul raspunde de reglarea multor procese din organism, de exemplu el detine controlul termic al corpului, fiind implicat in febra, sau controlul centilor foamei sau satietatii, fiind implicat in procesele de slabire. Tot hipotalamusul controleaza si sistemul endocrin, reprezentand un fel de tesut de legatura intre creier si multe alte zone ale corpului.

Citește și:

Atunci cand suntem stresati:

  • Toate simturile devin mai intense, pupilele se dilata pentru a spori acuitatea vizuala si a vedea in intuneric;
  • Bataile inimii se intensifica, tensiunea creste usor si o cantitate mai mare de sange este impins de inima in sistemul circulator;
  • Se dilata vasele din muschi, acestia se pregatesc pentru efort;
  • De asemenea organele vitale sunt bine vascularizate, in timp ce celelalte prezinta o scadere a fluxului sanguin. De exemplu se produce vasoconstrictie cutanata;
  • Apare senzatia de urinare;
  • Pot sa apara hipersecretii ale unor organe, cum ar fi o hipersecretie a sucului gastric. De aceea exista si ulcer pe fond de stres.
  • Hipersudoratia este activata in perioadele de stres, persoana in cauza transpira, prezinta maini reci si umede;
  • Sistemul respirator este de asemenea activat, astfel ca respiratia devine mai profunda si mai rapida. Organismul se oxigeneaza mai mult, iar oxigenul este folosit pentru activarea muschilor. De asemenea respiratia profunda ne ajuta sa putem tipa mai tare.

Foto: stres reactia lupta sau fugi @ Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.