Setari Cookie-uri

Caldura - factor de risc pentru anumite tratamente medicale

Chiar daca expunerea la soare poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele anumitor afectiuni, cum ar fi artrita si astmul bronsic, caldura excesiva si expunerea prelungita la soare depasesc beneficiile oferite.

Comunicat de presa

Temperaturile ridicate ale verii afecteaza in mod direct persoanele sensibile, cauzand stari de slabiciune, pierderea cunostintei si chiar dereglari cardiovasculare. Cu toate acestea, efectele caldurii se extind si la actiunea indirecta asupra eficacitatii tratamentelor sau terapiilor pentru diverse boli.

Atunci cand temperatura dintr-o zi torida de vara depaseste limitele pe care organismul uman le poate suporta, exista numeroase riscuri pentru cei care urmeaza un tratament medical, intrucat caldura in exces declanseaza in corp dereglari care pot duce la accentuarea afectiunilor:

Pacientii cardiaci sunt predispusi in timpul verii la deshidratare cauzata de diureticele specifice tratamentelor destinate acestora. Desi in general se recomanda consumul unei cantitati mari de lichide, exista riscul ca excesul de lichide sa afecteze inima si sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise pacientilor cardiaci, pot impiedica inima sa se contracte suficient de repede in timpul zilelor cu temperaturi ridicate, limitand astfel capacitatea corpului de a se racori.

Citește și:

De asemenea, persoanele care urmeaza tratament cu diuretice au o probabilitate mai mare de a pierde electroliti precum sodiul si potasiu, care trebuie compensate printr-o hidratare corespunzatoare.

Riscul deshidratarii si al insolatiei poate aparea si odata cu administrarea unor medicamente care pot agrava efectele caldurii asupra corpului. Pe langa tratamentele indicate in bolile cardiace este necesara o atentie sporita si neurolepticelor, antimigrenoaselor, unor antibiotice sau antiinflamatoare care pot determina o stare de discomfort urmata de deshidratare.

Deshidratarea duce si la cresterea numarului de batai cardiace, care poate fi resimtita sub forma unor palpitatii. Din cauza cresterii consumului de oxigen in muschiul cardiac, la temperaturi ridicate, persoanele cu afectiuni cardiovasculare au un risc mai mare de angina pectorala sau de agravare a insuficientei cardiace.

Citește și:

De asemenea, deshidratarea si vasodilatatia indusa de caldura pot favoriza scaderea tensiunii arteriale, iar tratamentul hipertensiv poate fi tolerat mai greu. Medicamente precum betablocantele si blocantele canalelor de calciu pot duce la scaderea tensiunii, la fel ca si vasodilatatoarele, care determina o vasodilatatie suplimentara.

Foto: caldura poate afecta sanatatea - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.