Setari Cookie-uri

Trigliceridele si colesterolul - factori de risc pentru sanatatea cardiovasculara

Trigliceridele alaturi de colesterol formeaza profilul lipidic al organismului. Trigliceridele sunt o forma de grasime in sange, care provine fie din alimentatie, fie este produsa de organismul nostru. De exemplu, caloriile continute de alimente sunt transformate in trigliceride pentru a ne oferi necesarul de energie pe parcursul intregii zile. Valoarea normala a trigliceridelor in sange este de 150 mg/dl.

Comunicat de presa

Cea mai mare parte a colesterolului din organism este de origine alimentara, provenind din alimentele de origine animala. Exista doua tipuri de colesterol: cel „bun” (numit HDL-C) si cel „rau” (numit LDL-C). Valoarea crescuta a colesterolului „rau” determina depuneri ale grasimilor pe peretii vaselor de sange si aparitia placilor de aterom care pot conduce la infarct miocardic.

colesterol si trigliceride

Adevarat sau fals?

Valorile crescute ale trigliceridelor sau colesterolului din sange nu se manifesta intotdeauna prin simptome si pot trece neobservate, punandu-ne viata in pericol

Adevarat: Este bine de stiut faptul ca persoanele care au o greutate peste cea corespunzatoare inaltimii lor, sau care prezinta deja un anumit grad de obezitate, sunt mai predispuse la hipertrigliceridemie (HTG). In aceasta categorie de risc crescut se incadreaza si pacientii cu diabet zaharat sau cei hipertensivi. De asemenea, hipercolesterolemia (un nivel peste valoarea normala a colesterolului in sange) este cunoscuta drept „inamicul din umbra”, din cauza faptului ca nu prezinta simptome decat in stadii avansate. Mai mult decat atat, nivelele crescute ale trigliceridelor pot declansa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral – chiar daca nivelul de colesterol este normal.

Citește și:

Monitorizarea trigliceridelor din sange este la fel de importanta precum supravegherea valorii colesterolului

Adevarat: Este important sa monitorizam periodic valoarea trigliceridelor, deoarece, daca nivelul acestora in sange este mai mare de 150 mg/dl, suntem expusi la riscuri precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat de tip 2, pancreatita, hipertensiunea arteriala sau sindromul metabolic. Trigliceridele si colesterolul sunt tipuri diferite de lipide care circula in sange si care, deopotriva, ne pot pune in pericol sanatatea cardiovasculara.

Dementa nu este un risc asociat hipertrigliceridemiei

Fals: Dementa reprezinta pierderea functiei cerebrale. Ea poate afecta memoria, gandirea, limbajul si comportamentul. Varsta este un factor de risc important pentru dementa, dar la fel sunt si trigliceridele foarte mari . Nivelele crescute ale trigliceridelor pot afecta vasele de sange de la nivelul creierului, determinand acumularea unei proteine toxice numite amyloid.

Citește și:

Consumul de grasimi saturate trebuie redus la minimum pentru o viata sanatoasa

Adevarat: In cazul pacientilor care sufera de hipertrigliceridemie sau hipercolesterolemie, se recomanda consumul de grasimi „bune”, care se gasesc din abundenta in pestele gras, ca de exemplu somon, macrou, ton, hering, cod, in alune, in migdale, in nuci sau in uleiul de masline. Acizii grasi esentiali omega-3 (care pot fi gasiti in diverse alimente precum carnea de peste) contribuie la reglarea nivelului trigliceridelor.

Carbohidratii nu influenteaza nivelul trigliceridelor din sange

Fals: Dieta bogata in carbohidrati este principalul factor de risc in cresterea nivelului trigliceridelor. De aceea, eliminarea din dieta a carbohidratilor continuti de alimente precum painea alba, orezul, produsele de patiserie sau dulciurile concentrate si reducerea aportului de calorii in dieta reprezinta primele schimbari in vederea unui stil de viata sanatos.

Citește și:

Pierderea in greutate ajuta la redobandirea starii de sanatate

Adevarat: O jumatate de ora de activitate fizica zilnica ajuta la reglarea nivelului trigliceridelor si, in plus, creste concentratia de colesterol „bun”. In cazul persoanelor supraponderale, se recomanda pierderea in greutate a 2,5 pana la 5 kilograme si mentinerea unei greutati normale, fara a face excese calorice.

Pentru a atrage atentia asupra riscurilor asociate unei valori peste limita normala a trigliceridelor, Abbott a lansat campania de informare Misiunea 150 (www.misiunea150.ro). Platforma online contine informatii despre hipertrigliceridemie si cum poate fi aceasta prevenita si tratata. Proiectul vorbeste despre importanta informarii asupra starii noastre de sanatate, testarii periodice si tratarii atunci cand medicul ne recomanda acest lucru, indemnul acestei campanii fiind „Informeaza-te! Testeaza-te! Trateaza-te!”

Citește și:

    Foto: colesterol marit tratament - shutterstock.com

    Vizionare placuta


    Kudika
    23 Septembrie 2014
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.