Setari Cookie-uri

Ajutor: afectiunile specifice TOAMNEI

Te confrunti cu tulburari ale digestiei, alergii ori stari de oboseala inexplicabile? De vina poate fi... toamna. Afla ce riscuri ne aduce acest anotimp asupra sanatatii.

Comunicat de presa

Scaderea brusca a temperaturii, diferentele de temperatura de la o zi la alta, umiditatea crescuta si schimbarea valorii presiunii atmosferice supun organismul la teste de care nu trecem intotdeauna cu usurinta. De exemplu, oscilatiile presiunii atmosferice ne pot influenta activitatea mentala, afectandu-ne capacitatea de atentie sau memoria pe termen scurt.

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate (www.doctorbalanica.ro), atrage atentia asupra afectiunilor specifice care pot aparea in urma unor dezechilibre la nivelul sistemului imunitar, cauzate de schimbarile conditiilor de mediu.

Racelile specifice

Determinate de peste 200 de tipuri de virusuri, aceste infectii virale sunt extrem de frecvente in perioada rece. Motivul aparitiei acestor raceli an de an este acela ca virusurile se diversifica, fiind mereu cu un pas inaintea organismului care nu are timp sa dezvolte rezistenta la acestea. Racelile se transmit fie prin contact direct cu secretii de la o persoana infectata, fie indirect, prin atingerea unei suprafete infectate.

Citește și:

Din categoria simptomelor care semnaleaza prezenta unei raceli: senzatie de oboseala accentuata si dureri la nivelul corpului, secretii nazale, stranut sau tuse, durerea sau inflamarea gatului si, in anumite cazuri, dureri de cap sau chiar febra. Racelile pot fi ameliorate prin tratament antitermic si antiinflamator pentru combaterea febrei si durerilor, spray-uri pentru gat, siropuri pentru tuse. Odihna si consumul unei cantitati mari de lichide contribuie la recuperare.

Pentru a preveni imbolnavirea, trebuie sa limitam riscul expunerii la virusuri prin: spalarea frecventa a mainilor, consumul de alimente si suplimente care consolideaza sistemul imunitar si evitarea contactului cu persoanele infectate.

Astmul alergic si alergiile

Acesta este cel mai frecvent tip de astm, prezent cu precadere la copii, dar intalnit si la adulti. Este cauzat de alergeni precum mucegaiul, rezultat al umiditatii, praful sau polenul, iar simptomele includ tuse sau stranut, presiune la nivelul pieptului, dificultati respiratorii (tahipnee - respiratie rapida sau dispnee – respiratie scurta). Majoritatea persoanelor astmatice se confrunta cu probleme in urma efortului in aer rece, inhalarii de fum sau de mirosuri puternice.

Citește și:

Reactiile alergice pot aparea in urma contactului cu un alergen (cauzand efecte la nivelul pielii), prin patrunderea unui alergen la nivel ocular (aer poluat, parfumuri intepatoare, fum de tigara sau fumul produs de incendii, lumanari, focurile de artificii, cu efect de mancarime sau inrosirea ochilor) sau prin ingerare, care, in cazuri grave, poate determina soc anafilactic (inclusiv atacul astmatic sever).

Odata aparute, simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul antihistaminicelor, aerosolilor salini sau a spray-urilor care descongestioneaza caile respiratorii. Efecte pot fi prevenite prin identificare alergenilor la care este sensibil pacientul si evitarea expunerii la acestia.

Tulburarile digestive

Modificarea duratei zilei si a noptii obliga organismul sa-si adapteze procesele si ceasul biologic la noile conditii. Acest fapt solicita contributia sistemului nervos, cel responsabil de starea de bine a organismului. Astfel, tensiunea resimtita la nivelul terminatiilor nervoase accentueaza tulburarile digestive cronice.

Citește și:

O alta cauza a proliferarii unor afectiuni digestive precum gastrita, ulcerul, toxiinfectiile alimentare si boala diareica acuta este consumul de alimente sau lichide infectate cu virusuri. Durerile acute sau arsurile la nivelul stomacului, dupa masa sau pe timpul noptii, senzatia de greata, varsaturile sau diareea indica prezenta unei tulburari de nivel digestiv si necesita consult de specialitate. In cazul ulcerului gastroduodenal, simptomelor li se pot alatura aciditatea in esofag si refluxul gastro-esofagian.

La aparitia acestor efecte pot contribui si alimentatia defectuoasa, stresul puternic, fumatul sau consumul de alcool, dar si infectia cu Helicobacter Pylori (bacterie localizata la nivelul stomacului), prezenta unor boli cronice sau predispozitia genetica.

In cazul tulburarilor digestive, tratamentul impune controlul alimentatiei si schimbarea stilului de viata. Pentru infectia cu Helicobacter Pylori este indicat tratamentul cu antibiotice, care trebuie insa administrate numai la recomandarea medicului.

Citește și:

Afectiunile digestive pot fi evitate printr-un stil de viata sanatos, adaptat nevoilor tale, care sa limiteze riscul aparitiei anumitor boli. Medicina Personalizata abordeaza fiecare pacient in mod individual, analizandu-i in detaliu starea de sanatate si predispozitiile si fiind capabila sa indice care este cea mai buna formula prin care pot fi prevenite anumite afectiuni si prin care starea generala de bine poate fi pastrata pentru cat mai mult timp.

Foto: femeie cu umbrela - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
30 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.