Setari Cookie-uri

De ce sa te informezi de la medici si nu de la persoane fara pregatire medicala

Informatiile circula foarte repede in ziua de astazi, iar libertatea de opinie este un drept fundamental al omului. Insa, atunci cand vine vorba despre sanatatea noastra, accesul la materiale si opinii neautorizate poate reprezenta un adevarat pericol.

Comunicat de presa

O mare parte dintre „trucurile” sau parerile personale ale unor lideri de opinie fara specializare medicala pot induce in eroare si au urmari grave asupra sanatatii oamenilor. Astfel, pacientii cad adesea in capcana in care ajung sa creada ca ceea ce a functionat pentru alte persoane, va functiona fara greseala si pentru ei.

Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate, dupa 22 de ani de practica medicala, atrage atentia asupra faptului ca pacientii ajung adesea la concluzii medicale pe baza a ceea ce citesc sau aud de la cunoscuti, fara a consulta opinia specialistilor. De la medicamentele miraculoase promovate de vedete, la sfaturi si indemnuri oferite de persoane publice fara pregatire medicala, toate aceste informatii au un impact major asupra modului in care pacientii aleg sa aiba grija de sanatatea lor.

Citește și:

„Sunt persoane publice care isi folosesc notorietatea pentru a oferi sfaturi despre sanatate, chiar daca ele nu au nici o ora de pregatire medicala. Cine isi asuma oare raspunderea daca oamenii urmeaza sfaturile respective si acest lucru le afecteaza grav sanatatea? Singurii capabili si care au dreptul sa ofere recomandari medicale sunt doctorii”, declara Dr. Florin Ioan Balanica.

Iata cateva dintre situatiile frecvente in care pacientii fac greseala de a-si pune sanatatea in mainile unor persoane sau surse care rareori detin un raspuns medical corect, in loc sa mearga la medic:

  • Diete care nu sunt potrivite organismului lor. Fiecare organism are caracteristicile lui, avand o anumita toleranta la alimente sau un ritm propriu de functionare. O dieta alimentara gresita poate duce la tulburari digestive serioase si chiar la afectiuni de alta natura. Este cu atat mai ingrijorator cu cat uneori „sfaturile nutritionale” neadecvate se adreseaza copiilor, de orice varsta, lipsa echilibrului in alimentatia lor avand urmari pe termen lung. In nutritie nu exista mode, ci doar fiziologia fiecarui organism in parte.
  • Afectiunile de natura dermatologica. Cauzele aparitiei unei astfel de afectiuni pot fi interne sau externe, dintre cele mai diversificate. Este important ca simptomele sa fie puse intr-un context si sa fie identificat tratamentul potrivit. Produsele cosmetice care pot interfera cu anumite afectiuni dermatologice trebuie sa fie recomandate de un medic specialist.
  • Vaccinurile pediatrice. Create pentru a preveni anumite boli, vaccinurile trec prin nenumarate teste pana la aprobare, iar efectele si restrictiile asociate sunt explicate clinic. Decizia de a vaccina copilul le apartine parintilor, dupa o discutie detaliata cu medicul si o informare corecta si completa.
  • Problemele de concentrare si oboseala continua. In spatele unor astfel de simptome se pot ascunde probleme de sanatate serioase. O abordare personalizata si profunda a acestora da ocazia Consultantului Personal de Sanatate sa ajunga la sursa acestor stari si sa identifice tratamentul potrivit. Chiar daca suplimentele nutritionale par inofensive la o prima vedere, ele trebuie sa fie recomandate de medicul care cunoaste intreaga stare de sanatate a pacientului sau.
    • Proceduri de chirurgie estetica. Chirurgia estetica ofera astazi proceduri de o finete remarcabila pentru corectarea anumitor imperfectiuni si, in anumite cazuri, reconstructia in urma unui accident. In acelasi timp, interventiile chirurgicale estetice excesive sunt o tendinta care s-a accentuat in ultimele doua decenii, pe fondul unei raportari la o falsa imagine a perfectiunii. Mai mult, in anumite cazuri, efectuate gresit, aceste interventii pot declansa de la disconfort, pana la complicatii medicale. Pacientii care decid sa apeleze la un estetician ar trebui sa aleaga cu grija specialistul in mana caruia isi incredinteaza sanatatea si aspectul fizic.
  • Bolile cronice. Tratamentul potrivit pentru o boala cronica este cel adaptat fiecarui pacient in parte. La fel stau lucrurile si in cazul stilul de viata, care nu poate fi „imprumutat” de la alta persoana, chiar daca aceasta sufera sau a suferit de o afectiune similara. Este foarte important pentru pacient ca specialistul in sanatate sa puna cap la cap informatia medicala complexa si de neinteles pentru pacient si sa ia in calcul orice element care poate da cheia tratamentului potrivit.
    Romania este una dintre tarile europene cu cele mai ingrijoratoare statistici in privinta sanatatii, iar lipsa obisnuintei de a face preventie sau de a consulta medicul ori de cate ori apare o problema de sanatate poate reprezenta o cauza importanta a acestei situatii. Sigur ca este mult mai usor sa afli informatii medicale de la televizor sau de pe Internet, dar acest lucru nu trebuie sa excluda vizita la medic. Aceste date se pot schimba numai daca pacientii se vor indrepta din timp catre specialisti pentru a-si pastra sau recastiga sanatatea, daca medicii vor invata sa comunice mai bine cu pacientii lor, iar persoanele publice se vor concentra pe activitatile pentru care au pregatire, experienta si sunt apreciate.

Despre Dr. Florin Ioan Balanica
Dr. Florin Ioan Balanica, Consultant Personal de Sanatate (www.doctorbalanica.ro), a introdus in premiera in Romania Medicina Personalizata. Abordarea se bazeaza pe buna cunoastere a pacientului, atat din punct de vedere al ereditatii si al istoricului medical, cat si din punct de vedere al mediului social si profesional, habitatului, obiceiurilor alimentare si stilului de viata. Dr. Florin Ioan Balanica este singurul Consultant Personal de Sanatate din Romania, care ofera pacientilor sai sprijin pentru cunoasterea exacta a starii de sanatate (prin Anamneza), prevenirea aparitiei unor afectiuni catre care pacientul are predispozitii (prin Planul de Preventie Personalizat) sau administrarea cazului, daca pacientul sufera deja de o afectiune (prin Managementul Cazului). Dr. Florin Ioan Balanica le ofera pacientilor sai acces la o echipa formata din sute de specialisti din diferite arii terapeutice din tara si din strainatate.

Citește și:

Foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.