Setari Cookie-uri

Adevarul MURDAR despre alimentele fara GLUTEN

Alimentele gluten-free cum mai sunt cunoscute sunt astazi la mare cautare si considerate a fi sanatoase.

Le intalnim adesea pe rafturile produselor dietetice, acolo unde ar trebui sa gasim numai alimente benefice pentru sanatate.

Dupa ce William Davis a publicat bestsellerul „Dieta fara gluten”, a aparut o isterie in multe tari ale lumii privind orientarea nutritionala catre alimente care nu contin aceasta proteina, considerata alergena si raspunzatoare pentru diverse afectiuni digestive, cum ar fi boala celiaca (enteropatia glutenica).

alimente gluten free

Plecand de la premisa generata de studii de specialitate, cum ca o dieta fara gluten ar ajuta in ameliorarea bolii celiace, dar si a altor tulburari digestive, s-a tras cu usurinta concluzia ca alimentele lipsite de gluten ar trebui sa inlocuiasca produsele clasice de panificatie sau pastele obisnuite.

Asadar tot mai multe persoane s-au orientat catre pastele gluten-free sau alte produse care nu contin aceasta proteina.

Citește și:

Unele persoane au preferat sa consume mai rar cereale si au ales orezul integral si orzul bio, preferand sa gateasca in casa. Ceea ce a fost interesant insa a constat in relatarile pe retelele de socializare sau bloguri ale multor persoane care nu s-au simtit deloc bine dupa ce au consumat alimente fara gluten.

Mergand pe firul acestor curiozitati privind adevarul despre rolul benefic al alimentelor fara gluten, specialistii au ajuns la unele concluzii... nu tocmai placute pentru consumatori.

Adevarul din spatele produselor gluten-free

Din pacate nu toti producatorii folosesc orez integral sau alte cereale bio fara gluten in obtinerea fainurilor, produselor de panificatie sau a pastelor din categoria gluten-free.

Din pacate pe piata si in restaurante se gasesc produse fara gluten, obtinute insa din porumb modificat genetic – aliment considera puternic cancerigen prin multiple studii de specialitate - sau alte cereale modificate genetic. Mai mult decat atat, porumbul modificat genetic accentueaza si mai mult disconfortul digestiv si agraveaza boala celiaca, asadar cei care aleg sa consume intr-un restaurant paste fara gluten, trebuie sa intrebe cum sunt acestea preparate daca nu isi doresc sa se simta foarte rau cand ajung acasa, lipsiti de energie si cu suparatoare simptome digestive si intestinale.

Citește și:

glutenfree

Acest adevar „murdar”iesit la iveala despre produsele fara gluten care pot fi chiar mai periculoase decat cele care contin aceasta proteina, a determinat specialistii sa caute si alte alimente asa-zise „sanatoase”, dar care de fapt pot fi o adevarata otrava pentru organism. Spre exemplu, unele sucuri prezinta pe eticheta cuvantul „natural” sau „bio” de exemplu, care ne face sa ne gandim ca sucul este natural, dar cuvantul face referire la altceva, de exemplu... poate fi numele brandului sau se refera la gustul asemanator fructelor din natura. Citind eticheta, puteti descoperi ca acestea sunt preparate din concentrate si contin numerosi aditivi, arome, acidifianti, care dauneaza organismului, cu precadere copiilor si persoanelor alergice ori cu tulburari digestive.

Citește și:

Concluzie: chiar daca va aflati in fata unui stand cu produse ce „par a fi naturale”, verificati atent eticheta acestora, pentru a va convinge ca ceea ce cumparati este si ceea ce ati vrea sa consumati.

Cititi si aceasta marturisire (eng) despre alimentele fara gluten

Foto: alimente pe masa, leguminoase - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.