Setari Cookie-uri

7 Lucruri pe care sa NU le faci dupa ce MANANCI

Sunt o serie de obiceiuri pe care multi dintre noi le adopta dupa masa, obiceiuri foarte periculoase pentru sanatate.

7 Obiceiuri periculoase dupa masa

Dupa masa... iti aprinzi o tigara

Expertii sustin ca a fuma imediat dupa masa o tigara este echivalent cu a fuma de fapt 10 tigari, caci masa accelereaza absorbtia substantelor in organism, astfel ca organismul resimte drastic tigara de dupa masa.

Specialistii avertizeaza ca fumatul dupa masa creste considerabil riscul de cancer.

abiceiuri proaste dupa masa

Dupa masa... mananci un fruct

Fructele nu se mananca niciodata asociate altor alimente, ci intotdeauna in mese separate, la cateva ore distanta de celelalte mese. Fructele ar trebui sa ajunga repede in intestine, dar consumate dupa masa, acestea raman timp indelungat in stomac, atat timp cat dureaza digestia celorlalte alimente. In acest fel se produce ulterior o fermentatie in exces, apare balonarea si se poate ajunge chiar la simptome de tipul intestinului iritabil.

Citește și:

Dupa masa... bei o cana cu ceai

Nu este indicat sa beti ceai dupa masa, pentru ca frunzele de ceai sunt acide, iar consumul de ceai imediat dupa masa creste aciditatea gastrica, ceea ce poate declansa o criza de gastrita sau ulcer, dar totodata ingreuneaza digestia la omul sanatos.

Dupa masa... slabesti cureaua la pantaloni

Slabirea curelei la pantaloni este periculoasa nu neaparat prin actul in sine, cat mai ales prin ceea ce deriva din acest act: ai mancat atat de mult incat nu te mai simti confortabil. Este recomandat sa mancati atat cat sa va pastrati confortul abdominal, fara a slabi cureaua.

In plus, slabirea curelei scade presiunea abdominala, intestinele se destind, digestia este astfel ingreunata si devenim predispusi la balonare si constipatie.

Dupa masa... nu trebuie sa faci baie

Baia sau dusul dupa masa provoaca vasodilatatie periferica, sangele fiind redistribuit in piele si alte organe. Imediat dupa masa, o mare parte din sange se strange in jurul stomacului si intestinelor, pentru a asigura absorbtia nutrientilor, dar vascularizatia scade in celelalte organe. Acesta este motivul pentru care simtim somnolenta dupa masa. In situatia in care facem baie sau dus, fortam ca sangele sa ajunga mai putin la sistemul digestiv, dar mai mult spre piele. Astfel, digestia este intens afectata.

Citește și:

Faceti baie sau dus la cel putin o ora dupa masa.

abiceiuri proaste dupa masa

Dupa masa... nu trebuie sa mergi pe jos sau sa faci exercitii

Explicatia este aceeasi de mai sus - redistribuirea sangelui in alte teritorii (in acest caz in muschi) decat sistemul digestiv.

Dupa masa... dormi putin

Somul imediat dupa masa nu este indicat, pentru ca in timp ce dormim toate functiile organismului se reduc, inclusiv digestia. In acest fel alimentele raman un timp indelungat in stomac, ceea ce poate conduce, in timp, la aparitia gastritei sau a altor patologii digestive.

Reguli bune... la masa

Pentru a evita diverse situatii in care digestia este afectata, este recomandat ca la masa sa consumati un singur fel de mancare. Desertul se va lua la distanta de o masa principala, ca gustare. Dupa masa este indicat sa aveti activitati relaxante cel putin jumatate de ora, pentru a acorda sistemului digestiv suficient timp sa-si exercite functiile.

Citește și:

Foto: fumat, baie - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.