Setari Cookie-uri

Ai probleme cu somnul? Incearca tehnica 4-7-8 ca sa adormi in 60 de secunde

Daca ai incercat orice, de la o baie fierbinte si lapte cald, la numaratul in gand si cu toate acestea, sunt nopti intregi in care stai cu ochii in tavan, gandindu-te de ce nu poti sa adormi, probabil e timpul sa incerci ceva nou.

Tehnica de respiratie 4-7-8 a fost descrisa ca un fel de tranchilizant natural pentru sistemul nervos, contribuind la reducerea tensiunii si ajuta in acelasi timp organismul sa se relaxeze. Tehnica a fost initiata de absolventul Universitatii Harvard, Dr Andrew Weil si implica reglarea respiratiei in functie de numarul de secunde 4, 7 si 8, acest lucru permitand oxigenului sa intre mai bine in plamani, calmeaza mintea si destinde muschii.

Dr. Andrew Weil spune despre metoda 4-7-8 ca este una “extrem de simpla, implica foarte putin timp, nu necesita echipament si poate fi facuta oriunde”.

tehnica sa adormi rapid

Pentru a pune in aplicare tehnica 4-7-8 trebuie mai intai sa expiri complet pe gura, scotand un sunet suierator si sa ai in vedere trei pasi esentiali ai exercitiului. Inchide gura si inhaleaza aerul pe nas, cat timp numeri pana la 4. Apoi tine-ti respiratia in timp ce numeri pana la 7. Dupa ce s-a scurs timpul, expira complet tot aerul strans in plamani pe parcursul a opt secunde, iar odata cu aerul, da glas si sunetului puternic al expirarii.

Citește și:

Dupa ce ai terminat inspira din nou si repeta tehnica de patru ori, pana adormi. Incearca sa ai in vedere ca pe tot parcursul exercitiului trebuie sa inspiri mereu in liniste pe nas si sa expiri pe gura in timp ce scoti un sunet. Mai mult decat atat, un alt lucru important de care trebuie sa tii cont este faptul ca, expiratia aerului dureaza de doua ori mai mult decat inspiratia.

Dr. Weil sustine ca tehnica 4-7-8 este una atat de puternica deoarece permite oxigenului sa patrunda mai bine in plamani. Acest surplus de oxigen are un efect relaxant asupra sistemului nervos parasimpatic, care induce o stare de calm totala. In timpul perioadelor stresante, sistemul nervos devine stimulat intr-un mod excesiv, acest lucru conducand la un dezechilibru ce provoaca lipsa somnului.

Pe langa faptul ca relaxeaza sistemul nervos parasimpatic, tehnica 4-7-8 te ajuta sa te conectezi mai bine cu organismul tau si te distrage de la gandurile care iti acapareaza de obicei mintea si care nu te lasa sa dormi. Mai mult decat atat, este eficienta si in combaterea anxietatii.

Citește și:

Andrew Weil sustine ca este indicat sa practici aceasta tehnica de doua ori pe zi, timp de 6-8 saptamani, pana cand ajungi sa o stapanesti indeajuns incat sa adormi in 60 de secunde.

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.