Setari Cookie-uri

VIDEO: Cercetatorii au descoperit o legatura intre luna nasterii si riscul de aparitie a unor boli

Un studiu publicat in Journal of American Medical Informatics Association, realizat de cercetatori de la Universitatea din Columbia, pune in evidenta existenta unei legaturi intre luna nasterii si riscul de aparitie a unor boli.

Studiul publicat in Journal of American Medical Informatics Association a facut referire la 55 de boli dintre cele mai frecvent intalnite in spitale, printre care hipertensiunea arteriala, fibrilatia atriala, ateroscleroza si alte boli de inima, astmul, ADHD, tuburarile digestive, ale aparaturilui reproducator si neurologice.

Studiul a fost efectuat pe un numar impresionat de persoane, 1,7 milioane de pacienti internati in orasul New York, iar rezultatele chiar au dus la realizarea unor statistici concludente, conform newsroom.cumc.columbia.edu.

bolile pe care le poti face in functie de luna in care te-ai nascut

Conducatorul studiului, Nicholas Tatonetti, sustine ca datele obtinute din arhivele medicale i-au ajutat pe cercetatori sa realizeze un program computerizat care sa integreze si sa analizeze statistic date obtinute de la un numar impresionant de pacienti.

Cercetatorii au gasit asociere statistica intre o serie de boli cardiovasculare, respiratorii, neurologice si reproductive si luna in care pacientii au fost nascuti.

Citește și:

Persoanele nascute iarna au risc mai mare pentru a dezvolta boli cardiovasculare, in special hipertensiune arteriala, dar si boli neurologice. Persoanele nascute in luna decembrie sunt mai preispuse la a dezvolta hipertensiune arteriala si complicatiile acesteia, pe cand persoanele nascute in luna ianuarie au risc mai mare pentru boli neurologice si voma. Persoanele nascute in luna februarie au de asemenea risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, in special tulburari de ritm cardiac, dar si hipertensiune arteriala.

Persoanele nascute in luna martie si aprilie au risc mai mare de a dezvolta angina pectorala, iar cele nascute in luma mai si iunie par a fi cele mai protejate impotriva bolilor.

Riscul de a dezvolta astm este mai mare la cei nascuti in lunile iulie si octombrie, pe cand cei nascuti in noiembrie si august au risc mai mare de a dezvolta ADHD.

Citește și:

Modelul studiului a fost preluat si de alti cercetatori, urmand ca rezultatele sa fie comparate si adaptate zonelor de studiu. Cercetatorii sustin ca aceste rezultate pot fi infleuntate de educatia nutitionala, de factorii de mediu, clima si factori individuali.

Oamenii de stiinta, statisticienii si medicii sustin ca rezultatele acestor studii statistice vor ajuta in orientarea clinica a diagnosticului, dar mai ales a preventiei bolilor la care suntem predispusi.

In clipul de mai jos gasiti un rezumat al studiului care a pus pe ganduri lumea medicala.

Foto: medic - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
18 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.