Setari Cookie-uri

Cum sa interpretezi semnalele date de corpul tau: ANEMIA

Stim deja cat de dificil poate fi ritmul alert al fiecarei zile. Fie ca esti inca studenta, mamica full time sau lucrezi, tendinţa de a pune pe primul plan orice alta activitate in loc de a pune propria persoana devine un obicei. De aceea, de cele mai multe ori semnele pe care organismul ţi le transmite trec in plan secund odata cu amanarea vizitei la medic si a analizelor, atunci cand este cazul.

Comunicat de presa

Interpreteaza corect semnalele date de corpul tau

Care este primul gand care iti vine in minte atunci cand auzi de oboseala cronica, stare de ameteala, senzatia de slabiciune, caderea in exces a parului sau dereglari menstruale? Daca te-ai gandit la anemie, mai mult ca sigur raspunsul este unul corect, deoarece acestea sunt doar o parte dintre simptomele pe care le poti avea atunci cand suferi de anemia prin carenta de fier. Pentru a atrage atentia specialistii din Asociatia Anemia Working Group au lansat o initiativa de informare sub numele: „Anemia este slabiciunea ta! Testeaza-ti fierul!”.

anemie feripriva

Prima componenta a acesteia a fost studiul pentru evaluarea cunostintelor cu privire la anemie a femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, adica exact categoria cea mai predispusa la aceasta afectiune. Desi, potrivit rezultatelor, persoanele in varsta ar fi mai cele predispuse la astfel de probleme, medicii subliniaza faptul ca, dimpotriva, persoanele aflate in zona de risc sunt femeile tinere, active care nu au ajuns inca la menopauza, in special gravidele. Explicatia lor este argumentata de diminuarea rezervelor de fier ale organismului care este determinata de factori precum alaptarea, sangerarile menstruale, curele de slabire gresit urmate, alimentatia dezechilibrata, stilul de viata alert, care, de multe ori, presupune si perioade insuficiente de odihna.

Citește și:

„In cazul femeilor gravide, nu numai ele sunt predispuse la anemie ci si bebelusii lor, a caror dezvoltare poate fi tulburata de carenta de fier, care, daca exista, poate fi transmisa de mama copilului in special in al doilea trimestru de sarcina. Aceasta este perioada in care bebelusul se dezvolta cel mai mult si de aceea, pentru a preveni sau corecta anemia prin carenta de fier, femeile insarcinate trebuie sa ia suplimente de fier inca din luna a patra, insa doar la recomandarea medicala. Netratata, anemia prin carenta de fier poate duce in cazul copiilor la performante scolare scazute, la afectarea capacitatii de concentrare si a echilibrului emotional.” declara Dr. Alin Stanescu, medic primar pediatru Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”.

Testeaza-ti anual nivelul de fier din organism

Ce se intampla mai exact cu organismul tau cand esti anemica? Unul dintre rolurile fierului in organism este sa ajute la transportul de oxigen catre tesuturi si la formarea retelelor neuronale. Cu alte cuvinte, exista o legatura stransa intre cantitatea de fier din organism, oxigen si energia de care avem nevoie pe parcursul unei zile. Lipsa unui nivel optim de fier din organism iti provoaca toate simptomele enumerate mai sus, ingreunandu-ti activitatea de zi cu zi si punandu-ti in pericol sanatatea.

Citește și:

Metoda cea mai simpla pentru a nu ajunge aici este consumul de alimente bogate in fier si grija fata de alimentatie chiar si in zilele in care simti ca nu ai timp de nimic. Tocmai pentru ca anemia prin carenta de fier este depistata, de cele mai multe ori, intr-un stadiu avansat, tratamentul devine adesea o necesitate. Acesta este unul eficient, simplu si are la baza administrarea de fier. Solutia imediata sunt medicamentele cu administrare intravenoasa, insa exista si alternativa tratamentului pe cale orala, care va fi urmat minim trei luni, in functie de sfatul medicului. Faptul ca, potrivit studiului, 80% dintre femei ajung la doctor doar in situatii urgente este o situatie ingrijoratoare pentru medici, care recomanda consultatii periodice si verificarea anuala a nivelului de fier din organism.

Tu cat de bine iti cunosti organismul? Simptomele mici pot ascunde probleme mari, asa ca infrunta-ti slabiciunile si nu lasa ca anemia sa fie una dintre ele.

Citește și:

Foto: medic - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.