Setari Cookie-uri

Sistemul ABCDE: Cum iti poti da seama daca ALUNITELE sunt PERICULOASE

Fiecare dintre noi avem cel putin o alunita pe piele, insa nu orice alunita ar trebui sa ne ingrijoreze. Afla cum iti poti da seama daca o alunita este periculoasa sau nu.

Sistemul ABCDE: Cum iti poti da seama daca ALUNITELE sunt PERICULOASE

Daca te ingrijoreaza aspectul unei alunite, nu ezita sa te prezinti la medicul dermatolog. Este un mit faptul ca scoaterea unei alunite ar provoca un cancer. Nimic mai FALS: scoaterea precoce a unei alunite cu potential cancerigen poate salva viata pacientului respectiv. Mitul a luat nastere din cauza faptului ca pacientii care se prezentau pentru scoaterea unei alunitei prezentau deja modificari canceroase, astfel ca aparitia bolii nu depindea de interventia in sine.

alunite cancerigene

Si totusi, cum iti poti da seama daca o alunita este periculoasa sau ce ar trebui sa te ingrijoreze cu privire la o alunita?

Exista un sistem usor de memorat – sistemul ABCDE – care te ajuta sa te orientezi rapid daca alunita analizata ar trebui sau nu scoasa.

Ce inseamna sistemul ABCDE – reprezinta de fapt initialele unor caracteristici pe care trebuie sa le iei in calcul:
- A: asimetria aluniteti. Daca o jumatate a alunitei este modificata, atunci ar trebui sa mergi la medic;
- B: (borders) se refera la marginile alunitei. Acestea trebuie sa fie clare, bine determinate, cu o linie ferma ce delimiteaza alunita de epiderma normala. Daca marginile sunt valurite, au aspect decolorat, se pierd in pielea normala, atunci ar trebui sa va prezentati la medic;
- C: culoare. Culoarea alunitei trebuie sa fie uniforma, dar daca observati pete mai deschise dsu mai mai inchise la culoare, albastre, rosii, atunci ar fi cazul sa mergeti la un consult de specialitate;
- D: diametrul. Alunitele periculoase au, de obicei, un diametru mai mare de 6 mm.
- E: evolutie. Daca observati ca o alunita isi modifica aspectul, caracteristicile, culoarea, poate creste in dimensiuni – orice modificare necesita controlul de specialitate pentru alunita respectiva.

Citește și:

Ce facem daca o alunita este periculoasa?

Indicat este sa scoateti acea alunita. O alunita periculoasa poate fi si aceea care, desi nu prezinta niciun caracter ingrijorator din sistemul ABCDE, totusi se afla intr-o zona unde este traumatizata frecvent, cum ar fi la nivelul scalpului, in zona curelei sau a sutienului, in zonele unde ne epilam.

Daca este de mici dimensiuni si nu impune riscuri, alunita poate fi cauterizata – o procedura simpla in care aveti nevoie doar de o zi de concediu, apoi va puteti relua in mod obisnuit activitatile.

scoaterea alunitelor cancerigene

Alunitele evoluate sau cu risc mai mare se vor scoate chirurgical, putand fi necesara anestezia generala supercficiala. In cadrul unei astfel de interventii se pot scoate toate alunitele cu risc cancerigen. In functie de dimensiunea interventiilor puteti avea 1-2 fire de sutura/alunita. Recupererea dureaza cateva zile, iar ingrijirea si igiena este riguroasa.

Citește și:

Interventiile NU impun niciun risc de transformare maligna a alunitelor scoase, acesta fiind un mit. Odata scoase, alunitele sau zona ramasa nu mai prezinta niciun risc pentru sanatate, cu conditia sa respectati cu strictete recomandarile postoperatorii (pot sa apare infectii locale, ca in cazul oricarei interventii).

Daca nu doriti sa scoateti o alunita la risc, atunci se impune urmarirea atenta a acesteia si prezentarea cu regularitate la medicul dermatolog.

Foto: buze, doctor - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.