Setari Cookie-uri

Alimentul mai NOCIV decat FUMATUL: si tu il consumi zilnic!

Il gasim peste tot: in paine, in cafea, in sucuri, in prajituri sau inghetata, in mustar sau alte sosuri, in maioneza, in fainoase, chiar si in mancarea chinezeasca.

Specialistii din lumea intreaga au ajuns la aceeasi concluzie: acest aliment este nociv pentru inima, pancreas, ficat, sistemul digestiv, rinichi, creier, dinti, avand potential cancerigen.

Despre ce este vorba? Ei bine despre zahar, zaharul alb, procesat, pe care il consumam cu totii, de la mic la mare.

Cum afecteaza zaharul pancreasul

Digestia glucidelor incepe inca de la nivelul cavitatii orale, atunci cand mestecam alimentele si acestea se dizolva in saliva. Pancreasul, care secreta insulina – singurul hormon care poate baga glucoza in celule (glucoza rezulta din metabolizarea zaharului in organism), ei bine pancreasul este deja alertat sa secrete insulina.

Cu cat consumam mai mult zahar, cu atat pancreasul este mai „biciut” in secretia de insulina, ceea ce poate duce in timp la afectarea acestuia. Persoanele care sufera deja de diabet zaharat nu ar trebui sa mai consuma acest aliment, decat in caz de urgenta, in hipoglicemii.

Citește și:

Cum afecteaza zaharul inima si vasele

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca inima este impartita functional in 2 jumatati: inima dreapta si inima stanga.

Sangele ajunge in inima dreapta de la plamani, unde a fost deja incarcat cu oxigen. Mai departe inima dreapta impinge sangele in artere - vase care duc sange cu oxigen – propulsand sangele in tot corpul.

Celulele folosesc oxigenul in respiratia celulara, in urma careia rezulta dioxidul de carbon, gaz pe care il elimina. Acest gaz este dat afara din celule si carat de sange prin sistemul venos pana la inima stanga. Inima stanga impinge acest sange catre plamani pentru a elimina dioxidul de carbon (il expiram) si a capta din nou oxigen. Si astfel ciclul se reia.

Dar unde intervine zaharul? Ei bine zaharul este metabolizat in organism pana la glucoza, o molecula osmotic activa, adica trage apa catre ea. Aflandu-se in sange, glucoza trage apa din celule si o retine in sange. Creste astfel tensiunea arteriala si saraceste celulele de apa, ceea ce accelereaza imbatranirea. La inceput muschii din artere functioneaza compensatoriu, se relaxeaza si tensiunea este mentinuta. In timp acesti muschi din peretele arterelor se maresc si raman in functie, astfel ca tensiunea arteriala ramane marita. Desigur, procesul este mult mai complex, in reglarea tensiunii arteriale intervenind si inima, rinichii, chiar si sistemul hormonal.

Citește și:

Dar ajungem sau poatentam hipertensiunea arteriala. Daca asociem si consumul de sare in alimentatie, deja avem un mix foarte periculos. Inima dreapta va fi afectata in timp, dilatandu-se si ajungand pana la insuficienta cardiaca, pentru ca ea incerca sa impinga sangele prin arterele ingustate, depunand astfel un efort mult mai mare, care in timp ne oboseste inima.

Zaharul si surplusul de kilograme

Zaharul este foarte caloric, iar atunci cand este consumat in exces, organismul il transforma in grasimi, pe care le depoziteaza... cam pe acolo pe unde se depun colaceii, celulita etc. Cu alte cuvinte zaharul duce la ingrasare.

Atunci cand incepeti o dieta, trebuie sa fiti foarte atenti la ceea ce consumati, pentru ca zaharul se gaseste in foarte multe produse, incepand cu painea si terminand cu sosurile sau chiar cu iaurtul. Asadar chiar si o salata cu dressing de iaurt poate contine... zahar.

Citește și:

Zaharul este cancerigen

Un grup de cercetatori din Clifornia a realizat un studiu pe subiecti cu varsta intre 25 si 65 de ani. Studiul a urmarit peste 5000 de mostre de ADN si a dus la consluzia ca persoanele care consumau cel putin o doza de bauturi racoritoare pe zi (sunt bogate in zahar sau inlocuitori ai zaharului) prezentau modificari inseamnate la nivelul ADN-ului.

Astazi nu ne mai surprind informatiile despre potentialul cancerigen al zaharului.

Foto: supermarket, cornuri - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.