Setari Cookie-uri

Cum crestem IMUNITATEA organismului in sezonul rece

Ne-am obisnuit ca, de fiecare data cand ne imbolnavim, sa dam vina pe imunitatea scazuta a organismului. Dar ce reprezinta, de fapt, imunitatea scazuta, cine sunt cei mai afectati si cum putem sa dam o mana de ajutor sistemului nostru imunitar?

Comunicat de presa

Atunci cand este atacat de bacterii, virusuri sau fungi, organismul lupta prin intermediul celulelor albe - ajutate de ganglioni, maduva si splina, precum si prin mijloace de bariera aflate la nivelul pielii, plamanului, stomacului/ intestinului. O imunitate scazuta poate duce la cresterea frecventei bolilor localizate la nivelul acestor zone bariera: infectii sau viroze respiratorii, gastrice si intestinale, sau cutanate (la nivelul firelor de par sau unghiilor). Infectiile determina o inflamatie locala si generala, iar in timp incidenta crescuta a bolilor inflamatorii poate creste riscul de boli cronice, determinand chiar aparitia cancerului.

“Semnele deficitului de aparare imunitara apar de obicei in sezoanele reci, incepand cu luna septembrie, cand creste incidenta virozelor respiratorii, a gripei sau a altor viroze. Tot in aceasta perioada incepe si anul scolar, iar copiii pot avea probleme prin expunerea repetata, in perioada de convalescenta, la multipli factori patogeni.” explica dr. Simona Farcas, medic primar medicina de familie din cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Citește și:

Exista anumite categorii de persoane care sunt mai predispuse problemelor imunitare: varstnicii, al caror organism insuficient sau gresit alimentat nu mai are energia pentru lupta impotriva agentilor infectiosi, precum si copiii mai mici de 2 ani, nou-nascutii in special, pentru ca au un sistem imunitar in formare. Imunitatea celor mici se dobandeste treptat, prin aducerea in contact direct cu microorganismele (4-6 etape de raceli, viroze sau alte infectii pe an prin expunerea copiiilor la gradinita/ scoala), dar si prin prezenta unor obiceiuri sanatoase, care pot determina dobandirea acestei imunitati mai repede si de mai buna calitate.

“In plus, o atentie sporita trebuie acordata gravidelor (care au un sistem imun suprasolicitat), persoanelor de orice varsta cu boli cronice consumptive, persoanelor imunosupresate cu HIV, neoplasme, leucemii, post chimio/ radioterapii, celor cu boli intestinale inflamatorii, cu aciditate scazuta (aceasta fiind o bariera impotriva multor bacterii) sau celor care se recupereaza dupa operatii importante (transplant, splenectomie).
Riscurile sunt mari si pentru fumatori, consumatori cronici de etanol, sedentari sau obezi, persoanele cu alimentatie saraca in legume si fructe proaspete si persoanele suprasolicitate, supuse unui stres cronic prelungit, care prezinta un nivel crescut al colesterolului.” atentioneaza dr Simona Farcas.

Citește și:

Alimentatia are un rol important in construirea unui sistem imunitar puternic, de aceea nutritionistii ne sfatuiesc sa adoptam mese bogate in fructe si legume, surse importante de fitonutrienti, vitamine si minerale (vitamina A, vitamina C, vitamina E, zinc, seleniu, magneziu, potasiu). In plus, proteinele, prin continutul lor in aminoacizi esentiali si semi-esentiali, sunt caramizile de la temelia unei imunitati de buna calitate. Nu in ultimul rand, vitamina D are un rol vital in combaterea infectiilor, in absorbtia calciului si mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

Usturoiul (prin alicina) si ceapa sunt alimente speciale, adevarate antibiotice naturale, de aceea se incurajeaza prezenta lor in alimentatie inca de la varste fragede. Ciupercile au capacitatea de a creste productia de anticorpi in organism si sunt o sursa importanta de proteine vegetale de calitate superioara. S-a demonstrat, in plus, ca fibrele solubile prezente din abundenta in citrice, mere, morcovi, fasole verde si ovaz ajuta la scaderea inflamatiei si la cresterea raspunsului de aparare al organismului impotriva infectiilor.
In mod special trebuie acordata atentie lactatelor - iaurtul si chefirul, prin continutul sau natural sau imbogatit in probiotice, sau branza, prin acidul linoleic conjugat prezent in grasimea naturala a laptelui, stimuleaza consistent raspunsul imunitar.”, adauga dr Luminita Florea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Centrul Medical ProVita - Diagnostic si tratament.

Citește și:

In afara de alimentatie, medicii ne sfatuiesc sa urmam un stil de viata sanatos, care ne poate ajuta sa luptam impotriva deficitului imunitar:

- nu fumati;
- faceti sport;
- mentineti o greutate corespunzatoare (indicele de masa corporala < 25);
- mentineti tensiunea arteriala la valori normale < 139/ 79 mmHg;
- beti alcool cu moderatie (< 10 ml alcool de 2 - 3 ori pe saptamana);
- dormiti corespunzator: copil > 12 ore, adult > 8 ore, varstnic > 6 ore;
- feriti-va de infectii, pastrand o igiena corespunzatoare;
- faceti periodic controale medicale;

- vaccinare conform recomandarilor medicale.

Si mai ales fiti sceptici. Nu exista studii relevante pentru suplimentele pentru stimularea imunitatii!”, conchide dr Simona Farcas.

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.