Setari Cookie-uri

Dermatita seboreica - tot ce trebuie sa stii despre cauze, simptome si tratament

Dermatita seboreica este o afectiune a pielii destul de des intalnita, care se manifesta prin matreata rezistenta la tratamentele uzuale sau aparitia unor zone rosii, iritate, insotite de senzatie de mancarime. Leziunile dermatitei seboreice se intalnesc in special la nivelul scalpului si fetei, dar pot sa afecteze si alte zone ale corpului.

Dermatita seboreica – tratament

Tratamentul dermatitei seboreice a scalpului

Se pot recomanda sampoane dermatocosmetice special destinate acestei afectiuni, dar si masti cu uleiuri si vitamina A pentru a “dizolva” sebumul in exces acumulat la nivelul scalpului si a hrani pielea capului. Sebumul excesiv si scuamele se curata tot cu uleiuri, asadar NU folositi sampoane pentru par gras, cacestea vor agrava mult dermatita seboreica.

dermtita seboreica scalp

Initial samponul dermatocosmetic va fi utilizat zilnic pana la ameliorarea afectiunii, apoi se va utiliza de doua ori pe saptamana. Samponul va fi lasat sa actioneze 5-10 minute, apoi se clateste. Nu veti folosi produse de styling, caci acestea tulbura echilibrul pielii scalpului.

Daca scalpul prezinta scuame dense, atunci se vor utiliza mastile cu ulei cald si vitamina A cu care se sta cateva ore, apoi se clateste scalpul cu un sampon ce contine gudron.

Citește și:

Tratamentul dermatitei seboreice a fetei

Se pot utiliza creme si lotiuni dermatocosmetice speciale sau chiar creme/lotiuni care contin ketoconazol 2% sau hidrocortizon 1% pana la ameliorarea leziunilor. De asemenea samponul folosit pentru scalp se va folosi si pentru curatarea fetei.

Tratamentul dermatitei seboreice a corpului

Se vor folosi sampoane care contin gudron sau sapunuri speciale dermatocosmetice care contin zinc. De asemenea crema cu ketoconazol 2% sau hidrocortizon 1% poate fi folosita si la nivelul corpului.

In cazul pacientilor cu dermatita seboreica SEVERA, indiferent de localizarea acesteia, se folosesc tratamente sistemice cu isotretinoin – aceasta substanta inhiba puternic activitatea glandelor sebacee.

Dieta recomandata persoanelor cu dermatita seboreica

Este recomandat sa evitati grasimile animale si orice aliment procesat, uleiuri procesate sau preparate din comert ori sosuri. Foietajele, fast-food-ul, preparatele cu unt sau care au fost obtinute prin prajire vor fi evitate.

Citește și:

Se va consuma in special: fructe si legume proaspete, salate, DOAR uleiuri extravirgine (presate la rece – sa scrie pe eticheta lor acest detaliu), seminte necoapte, ciorbe si supe fara unt sau ulei, carne slaba, oua fierte, branza slaba.

De asemenea se vor igieniza la cateva zile pernele si asternuturile, ochelarii de noapte, iar prosopul se schimba zilnic. Este indicat ca asternuturile, prosoapele si hainele sa fie confectionate din fibre naturale: bumbac, lana, in, matase.

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.