Setari Cookie-uri

5 Simptome comune: cand este cazul sa mergi la medic?

Atunci cand suntem sanatosi si ne simtim bine, se intampla sa nu apreciem acea stare, insa atunci cand ne imbolnavim devenim mai atenti la sanatatea noastra. Totodata, exista o serie de simptome comune, pe care de cele mai multe ori le trecem cu vederea, punandu-le pe seama unor motive banale.

De exemplu durerile de burta le punem pe seama alimentatiei, oboseala o punem pe seama suprasolicitarii, iar durerile de cap… ni se par normale daca apar cand si cand. Este adevarat ca de cele mai multe ori aceste simptome nu se datoreaza unei boli, dar sunt si cazuri cand nu ar trebui ignorate, iar in acest articol vom detalia caracteristicile unor simptome obisnuite care ar trebui sa ne ingrijoreze.

5 simptome comune si cand este cazul sa ne mergem la doctor

Durerea in capul pieptului

Durerea sau arsura in capul pieptului este adesea pusa pe seama stomacului, insa cand aceasta durere este puternica, epuizeaza astfel incat pacientul nu isi mai poate desfasura normal activitatile, cand se insoteste de greata sau, mai grav, iradiaza in umarul stang sau coboara pe umarul stang, ei bine intr-o astfel de situatie este cazul sa contactati serviciul de urgenta. Durerea se poate insoti de asemenea de ameteala sau transpiratii. Intr-o astfel de durere este interzis ca pacientul sa fumeze, in cazul in care este fumator.

Citește și:

Aceasta durere poate sa tradeze un infarct miocardic, de aceea trebuie sa va prezentati de urgenta la medic. Cu cat cadrele medicale intervin mai devreme, cu atat sansele de recuperare completa sunt mai mari.

Intarzierea menstruatiei

Daca se intampla ca menstruatia sa intarzie mai mult de 3-4 zile, este indicat sa faceti un test de sarcina si sa va programati cat mai repede la ginecolog. Sarcina poate fi confirmata prin testul de sarcina, dar este important sa stiti daca localizarea acesteia este normala, in uter, sau… nu. Un caz ce reprezinta urgenta medicala il constituie sarcina extrauterina, care se poate rupe in abdomen, declansand dureri puternice si punand viata pacientei in pericol.

Sangele in scaun

Multe persoane observa la toaleta sange in scaun si omit sa ajunga la medic. De cele mai multe ori sangele rosu in scaun se datoreaza hemoroizilor, dar exista si situatii rare cand prezenta sangelui in scaun reprezinta exteriorizarea unui cancer. De aceea la pacientii care prezinta si alti factori de risc, cum ar fi fumatul, sexul masculin, varsta peste 40 de ani – se recomanda colonoscopie pentru excluderea diagnosticului de cancer in cazul decelarii sangelui in scaun.

Citește și:

Constipatia

De constipatie sufera multe persoane, insa atunci cand, dupa o perioada lunga de constipatie, apare un scaun moale insotit de o senzatie de eliberare – ei bine in astfel de cazuri trebuie sa va prezentati la medic.

De asemenea daca perioada d constipatie dureaza mai mult de trei zile, trebuie sa treceti pragul medicului pentru ca exista risc de ocluzie intestinala.

Scaderea in greutate

Scaderea in greutate fara un motiv intemeiat, fara dieta sau schimbarea stilului de viata trebuie investigata medical, pentru ca poate ascunde o boala consumptiva. Poate fi vorba despre un cancer, ori despre o tulburare endocrina cum ar fi hipertiroidia. In tot cazul o scadere in greutate fara motive necesita investigare medicala.

Vizionare placuta


Kudika
12 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.