Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre grupa sangvina si Rh

Care este grupa noastra sangvina? Ce inseamna Rh pozitiv si Rh negativ? Cum ne afecteaza viata? Aceste notiuni sunt foarte importante pentru orice persoana si trebuie stiute deoarece cunoasterea lor pote salva vieti.

Importanta Rh-ului in transfuzii este mai putin importanta decat cea a sistemului AOB fiindca nu apar reactii adverse decat la transfuzii mari si in cele repetate. In schimb, determinarea Rh este foarte importanta la femei fiindca poate afecta sarcina. Iata in ce mod: este important cazul mamei cu Rh negativ, tata cu Rh pozitiv si fat cu Rh pozitiv.

La prima sarcina aceasta situatie nu va reprezenta o problema fiindca sangele fetal nu trece in circulatia materna, prin urmare organismul mamei are in interior “ceva strain” (Rh negativ este receptat ca un corp strain, “non-self” si tendinta este de a fi distrus), insa nu stie. La prima nastere, in timpul ruperii unor parti din placenta, o cantitate mica de sange fetal trece in circulatia sangvina a mamei. Fatul este explulzat, pe el nu il mai poate afecta acest contact, insa in organismul mamei se trage un semnal de alarma care prezinta sistemelor de aparare acest non-self, Rh-ul negativ. Corpul secreta asadar anticorpi anti-Rh-negativ. La urmatoarea sarcina acesti anticorpi sunt deja prezenti in sangele mamei patrund in organismul fatului si ataca splina si ficatul, aparand astfel “boala hemolitica a nou-nascutului” care poate manifesta diverse grade de severitate cu mortalitate crescuta. Trebuie mentionat ca si un avort este o prima sarcina si trebuie luat in considerare la a doua sarcina.

Vestea buna este ca astazi medicii dispun de multe metode de ajutor, iar un fat cu Rh negativ la o mama cu Rh pozitiv nu mai reprezinta o problema daca este depistata situatia. Se practica vaccinuri ori nasterea prin cezariana pentru a solutiona problema eficient.

Citește și:

Foto: By TippaPatt/shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.