Setari Cookie-uri

Romania: Crestere alarmanta a bolnavilor cu tulburari psihice

Medicii psihiatri trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste evolutia bolilor psihice in Romania. Astfel, cu 1100 de bolnavi psihici la suta de mii de locuitori, Romania se afla pe locul 3 intr-un clasament care include 23 de tari europene. Pe parcursul ultimilor ani, numarul cazurilor de afectiuni psihice inregistrate in sistemul medical (la externare) aproape ca s-a dublat.

Comunicat de presa

In realitate insa, numarul tulburarilor psihice este semnificativ mai mare si se intinde pe o paleta larga, de la sfera tulburarilor usoare anxios-depresive, atacuri de panica, dependenta de alcool si substante, la psihoze, boli endogene, de coloratura afectiva sau schizofrenie.

Datele OMS releva ca intre 9% si 10% dintre locuitorii Romaniei sunt diagnosticati cu depresie, intensitatea acesteia variind de la o depresie usoara reactiva unor triggere psihologice de tipul probleme conjugale, financiare, dificultati sau disponibilizari la locul de munca mergand pana la episoade depresive majore ce pot supra-adauga fenomenologie psihotica, in care aspectele genetice, antecedentele familiale si personale si perturbarile neuromediatorilor chimici constituie fundalul fragilizarii psihice.

Citește și:

Potrivit specialistilor, accesul la sanatate ar trebui sa fie universal, OMS incercand sa reduca prapastia existenta in prezent intre diferitele tari, legate de ultimele descoperiri ale stiintei in ceea ce priveste etiologia si tratamentul bolilor psihice. Oamenii raman reticenti in raport cu \"povara\" sociala a perturbarii sanatatii mintale, in pofida serviciilor de ingrijire, a legislatiei si politicilor in vigoare.

In prezent, psihiatria se indeparteaza de conceptul de supozitie, apropiindu-se de acela de certitudine, motiv care ar trebui sa creasca alocarea sumelor financiare necesare profilaxiei si reducerii incidentei bolilor psihice. S-a renuntat de mult la ideea ca spitalele de psihiatrie ar trebui situate undeva departe, in afara comunitatilor, intr-un fel de para-realitate. Conceptia moderna are ca deziderat anularea fricii intretinute istoric in raport cu bolnavul psihic, ce poate comite acte necugetate, din tentative constiente sau inconstiente.

Citește și:

„Psihiatria moderna, desi centrata pe studii de tip Evidence-Based-Medicine, nu trebuie sa anuleze dimensiunea spiritualitatii si stabilirea comunicarii autentice cu un Eu aflat in suferinta mintala” a declarat Simona Trifu, medic psihiatru la UMF Carol Davila. Aceasta a tinut sa precizeze ca „un psihiatru ce va functiona exclusiv ghidat de interviuri clinice structurate sau semistructurate, gandind exclusiv in plan farmacologic al perturbarii neurotransmitatorilor, este prins in capcana \"debarasarii\" de durerea provocata la contactul cu bolnavul psihic si astfel, desi o disciplina eminamente medicala, psihiatria trebuie sa ramana \"sacra si empirica\" dominata de comunicarea la cel mai profund nivel al umanului”. Potrivit Simonei Trifu, in cartea sa \"The Psychology of Self-Esteem\" psihologul Nathaniel Branden apreciza ca \"una dintre sarcinile fundamentale ale psihologiei este de a furniza definitii ale sanatatii mintale si ale bolilor mintale.

Citește și:

Dar nu exista nici un acord global intre psihologi si psihiatri asupra naturii sanatatii mintale sau asupra bolii mintale. Nu exista definitii general acceptate, nici etaloane fundamentale dupa care se masoara o stare psihologica sau alta. Multi specialisi recunosc ca nu pot fi stabilite definitii sau standarde obiective, utilizate drept concepte de baza, universal aplicabile in sanatatea mintala\". Actualmente in Romania a crescut semnificativ adresabilitatea celor aflati in suferinta catre specialisti din aria \"psi\". Specialistii psihiatri considera ca „datorita temerii de eticheta diagnostica si de stigmatul social, multi pacienti se adreseaza intai psihologului si nu psihiatrului - astfel exista necesitatea unei pregatiri psihiatrice temeinice a psihologilor clinicieni si a psihoterapeutilor in ceea ce priveste identificarea problemelor psihiatrice si a patologiei majore”.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.