Setari Cookie-uri

5 Sfaturi pentru o VIATA CONSTIENTA

Daca te intorci din drum sa verifici daca ai incuiat usa de la intrare, daca somnul iti este agitat si nu poti descrie tinuta colegei de birou din ziua respectiva, inseamna ca este momentul sa iei o pauza. Sa opresti roata nesfarsita a gandurilor, sa te scuturi de griji si sa redescoperi bucuria de a trai.

Andreea Billig Autor: Andreea Billig

________

Poti face acest lucru adoptand un stil de viata bazat pe ceea ce vesticii numesc "mindfulness", adica aducerea atentiei in momentul prezent. Cu alte cuvinte, sa traiesti fiecare clipa in mod constient, sa cobori din minte sau de pe Facebook in lumea reala.

Recladeste legatura cu natura

Stramosii nostri aveau o legatura stransa cu natura. Puteau comunica cu animalele si citi ora exacta pe cer. La polul opus, civilizatia moderna ne inchide in cladiri de beton si in lumi virtuale. Sufletul nostru tanjeste insa dupa conexiunea cu padurile si apele, cu crestele muntilor si nisipul plajelor. Nu te-ai intrebat niciodata de ce, in timpul liber, dorim sa fim in natura? Sau de ce dupa o vacanta petrecuta departe de oras, parca inflorim?

Poti reface legatura cu natura in fiecare zi. Fa-ti timp pentru o plimbare scurta in parc. Imbratiseaza un copac sau sprijina-te de el. Atinge pamantul cu palmele.
"Mama Pamant este foarte rabdatoare. Te vede suferind, te ajuta, te protejeaza. Este intotdeauna acolo pentru tine, prin minunatele sale forme de expresie precum copacii, florile, fluturii, razele de soare. Oricand te simti obosita sau nefericita, atingerea pamantului este o practica foarte buna pentru a te vindeca si a-ti recapata starea de bucurie", spune Thich Nhat Hanh

Citește și:

Fii prezenta in fiecare clipa a vietii

Indiferent de activitatea pe care o desfasori, fii acolo. Respira constient, paseste constient. Simte picaturile de apa mangaindu-ti trupul atunci cand faci baie. Bucura-te de fiecare drum pe care il faci - in masina sau pe jos si observa ce este in jurul tau. Viata iti va oferi privelisti frumoase. Atunci cand te afli intr-un loc, fii prezenta cu totul: trup, minte, suflet, spirit.

Respira constient

Respiratia este unul din procesele pe care corpul il desfasoara instinctiv. Atunci cand respiram constient insa, ne dam voie sa primim darul vietii. O respiratie constienta este o respiratie profunda. Aceasta ne ajuta sa traim in clipa prezenta, ne intinereste si ne face mai creative si intelepte - datorita unui influx mai mare de oxigen care ajunge la creier.

mindfulness

Analizeaza-ti obiceiurile

Ne lasam guvernate de obiceiurile noastre si, de multe ori, ne traim viata pe pilot automat.

Citește și:

"Unii oameni traiesc ca si cum ar fi deja morti. Suntem inconjurati de oameni care sunt macinati de trecut, intepeniti in manie si gelozie. Acestia nu sunt vii. Daca vei privi cu atentie in jur, vei observa indivizi miscandu-se ca niste zombi. Arata compasiune fata de acestia. Ei nu stiu ca viata se intampla aici si acum," scrie inteleptul Thich Nhat Hanh.

Obieciurile noastre sunt uneori mai puternice decat vointa. De aceea, atunci cand hotaram sa inlocuim obiceiurile vechi, care nu ne mai servesc, cu unele noi, trebuie sa avem rabdare. Sa folosim cu intelepciune energia unui stil de viata constient.

Incepe fiecare zi cu recunostinta

Recunostinta este unul dintre cele mai puternice instrumente pentru crearea vietii pe care ne dorim. Nu degeaba maestri spirituali ne indeamna sa vizualizam rezultatul dorit cu recunostinta. Gandeste-te in fiecare dimineata, de indata ce te trezesti, la trei motive de recunostinta pentru momentul respectiv. Patul comfortabil. soarele care straluceste, persoana draga de langa tine sunt doar cateva idei.

Citește și:

Foto: pixabay

Vizionare placuta


Kudika
24 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.