Setari Cookie-uri

6 Lectii de viata de la un Yorkshire Terrier

In urma cu vreo doi ani, in luna august, m-am hotarat sa adopt un animal de companie. Fara sa fi citit tratate de psihologie, ceva imi spunea ca, pe langa un tovaras credincios, imi va fi si un invatator pretios. Asa a intrat in viata mea Oona, o femela Yorkshire Terrier, la vremea respectiva un ghemotoc de blana cat palma de mare.

Oona s-a acomodat repede in noua casa si odata, depasita perioada dificila, a devenit un companion ideal. Cuminte, nostima, iubitoare si jucausa. Ca in orice poveste de iubire, au existat si momente tensionate ba chiar si riscul separarii. Privind retrospectiv, imi dau seama de puterea vindecatoare a prezentei Oonei in viata mea, de contributia pe care o are la starea mea de bine si de lectiile pe care mi le-a predat cu dragalasenie.

1. Traieste in prezent

Bucura-te de fiecare clipa. Nu stii niciodata cand vine ceasul sa parasesti aceasta lume. La inceputul unei noi zile, gandeste-te cu recunostinta la orele care urmeaza. Inmulteste-le cu numarul de secunde dintr-o ora si vei constata ca ai 86.400 de motive pentru a te bucura de viata.

2. Joaca-te

Oona adora sa se joace. Din senin, incepe sa isi miste coada, se repede la cutia cu jucarii, alege una si mi-o aduce. Noi oamenii, in special adultii, ne luam parca prea in serios. Viata este pana la urma un joc pe care merita sa il jucam cu pasiune si bucurie. Si cu umor. Asa ca joaca-te, razi mult. Imbratiseaza si creeaza.

Citește și:

3. Iesi din zona de confort

Mi-am dorit inca din copilarie un catel. Marturisesc ca Oona nu este prima mea tentativa de acest gen insa pana la ea am esuat lamentabil. Un animal de companie nu inseamna doar amuzament dar si sa iesi din zona de confort. Sa iti pui o haina groasa si sa infrunti frigul de afara.Sa te trezesti un pic mai devreme pentru a scoate animalul afara. Si daca faci asta, poate te trezesti chiar mai devreme si iti faci timp si pentru meditatia de dimineata.

4. Asuma-ti responsabilitati

Un animal de companie presupune responsabilitate. Una morala, in primul rand. Este o fiinta vie, cu propiul fel de a fi. Are nevoie de ingrijire si de atentia ta. Iar daca, dintr-un motiv sau altul nu mai are loc in viata ta, solutia nu este sa ii dai drumul pe strada ci sa ii gasesti o familie iubitoare. Iti poti asuma responsabilitatea unei alte fiinte vii, prin urmare iti poti asuma responsabilitatea fata de viata ta. Tu decizi ce se intampla si nimeni altcineva.

Citește și:

5. Iubeste

In cazul persoanelor care au suferit traume emotionale, animalele de companie reprezinta o modalitate prin care pot recapata increderea de a-si deschide sufletul din nou. Un caine este iubirea neconditionata personificata. Aminteste-ti de impresionanta poveste a catelului Hachiko. Animalele nu au ego prin urmare trairile lor (animalele au suflet) sunt pure.

6. Iarta

In perioada pruncieie, Oona a fost cercetata ades. Nu a ros multi pantofi insa de multe ori si-a facut nevoile pe unde a apucat. Nici macar o singura data nu m-a marait sau m-a muscat. De fiecare data, m-a intampinat dand vesela din coada, sarind pe labutele din spate si cerand sa fie luata in brate.

Vizionare placuta


Andreea Billig este scriitoare, autoare a best-seller-ului "I Choose...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.