Setari Cookie-uri

Cum sa eviti entorsa de genunchi cand practici schi. Recomandarile Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica

Iata ce recomanda Societatea Franceza de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie referitor la preventia si pregatirea fizica pentru schi. Cititi si acest ghid de prim ajutor in caz de accidentare!

Comunicat de presa

S-a dat startul noului sezon de schi! De data aceasta, iarna i-a luat prin surprindere chiar si pe iubitorii sporturilor de iarna, care deja se pot bucura de partiile acoperite cu un strat generos de zapada. Medicii le recomanda sa nu uite, totusi, ca schiul este o activitate sportiva cu risc ridicat. In fiecare an, accidentele sunt nelipsite de pe partii. Iar peste 90% dintre accidentele la schi se intampla persoanelor cu experienta in practicarea acestui sport, insa fara antrenament fizic, potrivit Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie (SOFCOT). Iata ce recomanda aceasta societate stiintifica referitor la preventia si pregatirea fizica pentru schi, precum si un ghid de prim ajutor in caz de accidentare.

Preventie si pregatire fizica

Schiul poate fi practicat doar intr-o singura perioada a anului, iar multi dintre amatorii acestui sport se aventureaza pe partii nepregatiti din punct de vedere fizic. Consecintele? De la simple contuzii, intinderi sau febra musculara pana la grave entorse de genunchi, fracturi de membre, traumatisme.

Citește și:

Accidentele la schi nu sunt numai rezultatul cazaturilor inevitabile, ci si al suprasolicitarii muschilor si ligamentelor. Pentru a nu se ajunge aici si a profita in deplina siguranta de beneficiile sporturilor de iarna, puneti in practica urmatoarele recomandari ale Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie:

Recomandarile Societatii Franceze de Chirurgie Ortopedica si Traumatologie:

- incepeti un program de pregatire fizica destinat antrenarii muschilor si articulatiilor (eventual sub indrumarea unui kinetoterapeut) cu 2 luni inaintea sezonului de schi;


- intotdeauna, inainte de a va pune claparii si schiurile in picioare, efectuati cateva exercitii de incalzire/stretching;


- adaptati practicarea schiului la posibilitatile voastre fizice si nu va avantati pe partii care va depasesc priceperea sportiva;

Citește și:


- constientizati ricurile la care va expuneti la fiecare coborare de pe panta;


- utilizati un echipament de schi adecvat si aveti grija ca legaturile schiului sa fie corect reglate.

Principalele leziuni si cauzele lor

Genunchii sunt cei mai expusi riscurilor in timpul practicarii schiului. De altfel, potrivit SOFCOT, peste 30% dintre accidentele de pe partiile de schi sunt entorse de genunchi. Statisticile arata ca femeile sunt de trei ori mai expuse decat barbatii la entorse de genunchi, mai ales la cele soldate cu ruptura ligamentului incrucisat anterior. De ce? Medicii ortopezi afirma ca femeile au ligamentele mai elastice decat barbatii, ca urmare a nivelului ridicat de estrogeni (hormoni feminini). Totodata, la femei pot aparea mai frecvent accidente la schi din cauza sistemului muscular mai putin dezvoltat decat al barbatilor.

Citește și:

Foto int: Traumatism genunchi, Shutterstock

Entorsa de genunchi apare fie din cauza unei miscari gresite (genunchiul este fortat in rotatie), fie din cauza unei cazaturi violente. In aceste cazuri poate fi afectat ligamentul lateral intern (entorsa simpla) sau ligamentele incrucisate anterioare (entorsa grava). Cu cat durerea este mai intensa, umflatura mai mare si mai ales instabilitatea genunchiului (dislocarea) mai accentuata, cu atat creste gravitatea leziunii.

Masuri de prim ajutor

In cazul febrei musculare, contuziilor, intinderilor musculare sau ligamentare, precum si al entorselor simple, prima masura recomandata de SOFCOT consta in aplicarea terapiei reci sau crioterapiei. Iata de ce plasturii de crioterapie sau spray-urile reci nu trebuie sa lipseasca din echipamentul oricarui schior. Unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile si plasturii pe baza de levomentol. Aceasta substanta produce senzatia de rece la nivelul zonei afectate, ceea ce reduce durerea si ajuta la prevenirea inflamatiei. Apoi, specialistii recomanda consultarea celui mai apropiat medic ortoped pentru un diagnostic corect si prescrierea tratamentului. Traumatismele usoare si medii necesita imobilizare cu ajutorul unui aparat gipsat sau orteza, tratament general cu antiinflamatoare non-steroidiene si local cu geluri antiinflamatoare.

Citește și:

In cazul unui traumatism grav, persoana accidentata trebuie transportata la cel mai apropiat spital pentru consult clinic de specialitate. Traumatismele grave necesita investigatii ample si tratament minichirurgical sau chirurgical.

Deep Freeze de la GTS Solution reprezinta o gama de produse pentru calmarea rapida a durerii cu ajutorul crioterapiei. Deep Freeze Spray are efect racoritor rapid, ameliorand durerea din: entorse, traumatisme sportive, lovituri, intinderi musculare. Deep Freeze Plasture este indicat pentru continuarea crioterapiei pana la 24-48 de ore de la producerea traumatismului. Plasturele analgezic Deep Freeze contine levomentol.

Foto homepage: Schi, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
19 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.