Setari Cookie-uri

Conceptia si confirmarea sarcinii

Conceptia poate avea loc ca urmare a actului sexual in timpul perioadei fertile. Ovulatia care consta in eliberarea unul ovul de catre unul din ovare are loc de regula la mijlocul ciclului menstrual, in ziua a 14 pentru un ciclu regulat de 28 de zile. Doua zile inainte si doua zile dupa sunt considerate de asemenea zile fertile.

Pe toata durata unui ciclu menstrual organismul secreta anumiti hormoni, atat pentru ca ovarul sa elibereze ovulul dar si pentru a pregati endomentrul (peretele uterului) pentru o eventuala sarcina.
Dupa actul sexual spermatozoizii au de parcurs un drum lung, presarat cu obstacole, pana sa se intalneasca cu ovulul: se deplaseaza din vagin prin colul uterin in cavitatea uterina si apoi prin trompele uterine. Spermatozoizii pot trai si pana la 5 zile in fluidul cervical al femeii in timp ce un ovul ramane valabil pentru o sarcina maxim 24 de ore dupa ovulatie.

conceptie

Conceptia are loc cand un singur spermatozoid penetreaza (fecundeaza) un ovul formand o celula unica. In acel moment femeia a ramas insarcinata. Suprafata ovulului se modifica facand imposibila penetrarea de catre alti spermatozoizi. Ovulul fecundat parcurge trompa uterina catre uter si in cateva zile se va implamta in mucoasa uterine unde in timp de 40 de saptamani se va dezvolta un copil.

Citește și:

Atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara cavitatii uterine suntem in prezenta unei sarcini ectopice sau extrauterine care nu poate fi dusa la termen si este important sa fie identificata cat mai curand posibil pentru a evita complicatiile.

Obtinerea unei sarcini poate necesita multe tentative de incercare, multe cupluri ajungand sa recurga si la proceduri de inseminare artificiala. Totusi, exista si cupluri care obtin o sarcina cum s-ar spune “din prima incercare”.

Trebuie sa stii ca in momentul conceptiei s-au stabilit toate caracteristicile copilului tau inclusiv sexul, culoarea ochilor, a parului, a pielii, tot aspectul fizic, grupa sanguina. Toata durata vietii copilului tau va fi ghidata de acest tipar genetic originar.

Din momentul in care ramane insarcinata in corpul femeii apar schimbarile specific perioadei de sarcina. Semnele si simptomele sarcinii sunt resimtite diferit de catre femei, chiar si de cele care au mai fost insarcinate.

Citește și:

Sarcina poate fi detectata la scurt timp dupa conceptie. Cel mai adesea te vei gandi sa mergi la farmacie pentru un test de sarcina dupa absenta ciclului menstrual. Existe si teste de sange care pot confirma o sarcina prin prezenta hormonului hCG, un hormoni specific sarcinii.

Semnele si simptomele care te pot duce cu gandul la sarcina pot fi:
- Absenta menstruatiei
- Modificari ale sanilor
- Disconfort abdominal, balonare sau durere
- Greturi si varsaturi
- Urinari frecvente
- Secretie vaginala abundenta

Nu uita ca inainte de sarcina si in primele 12 saptamani este foarte important sa iei un supliment de vitamine pe baza de acid folic sau sa suplimentezi meniul zilnic cu alimente bogate in aceasta vitamina esentiala pentru dezvoltarea tubului neural al bebelusului.

Odata confirmata sarcina modifica stilul de viata cat mai curand posibil. Ai nevoie in perioada sarcinii de o alimentatie sanatoasa si foarte diversificata, fara alcool si fara nici un fum, cafea cu moderatie, atmosfera relaxanta, fara emotii negative, multa intelegere din partea partenerului.

Citește și:

close up of womans cupped hands showing paper man family @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.