Setari Cookie-uri

Afectiunile ochilor si sarcina

Tu stii cat de important este sa ai grija si de ochii tai si in perioada cat esti gravida?

Atunci cand se discuta despre schimbari ale corpului datorate sarcinii, toata lumea se gandeste la castigul ponderal, la vergeturi sau la schimbari ale aspectului sanilor. Putine mamici stiu ca si ochii sunt afectati de sarcina.

Cel mai frecvent mit legat de sarcina si de nastere ar fi acela ca gravidele cu miopie nu ar trebui sa nasca natural deoarece efortul de expulzie ar determina cresterea miopiei. Este un simplu mit, miopia nefiind afectata de nastere. In schimb, exista alte afectiuni oftalmologice care contraindica nasterea prin cezariana. Este cazul dezlipirii de retina si, unii oftalmologi sustin, al glaucomului.

afectiunile ochilor si sarcina

Afectiunile oculare preexistente sunt si ele influentate de schimbarile din perioada sarcinii.

Retinopatia diabetica le poate afecta atat pe femeile care sufereau de diabet inainte de a ramane insarcinate, cat si pe cele care dezvolta diabet de gestatie. Hipertensiunea, preeclampsia si nerespectarea regimului impus diabeticilor pot agrava situatia.

Citește și:

De aceea, in cazul femeilor diabetice care planuiesc sa ramana insarcinate, se recomanda un consult oftalmologic complet cu examinarea fundului de ochi inainte de a ramane insarcinate.

Uveita pare sa fie influentata in bine de catre hormonii de sarcina. Este insa cazul uveitelor cronice, neinfectioase. Puseele revin insa in maxim 6 luni dupa nastere.

Toxoplasmoza oculara latenta se poate reactiva in sarcina. Riscul la care e supus fatul este mic, insa medicii recomanda tratamentul cu antibiotic pentru a tine lucrurile sub control.
Citeste mai multe aici despre afectiunile ochilor si sarcina

Foto: sarcina - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Iulie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.