Setari Cookie-uri

Care sunt ecografiile "obligatorii" in sarcina?

Ecografia este o tehnica moderna care ne permite sa „tragem cu ochiul” in interiorul corpului uman. Mare tentatie, mai ales in timpul sarcinii.

ecografii in sarcina Daca ar fi intrebate multe viitoare mamici ar recunoaste ca ar vrea sa aiba acasa propriul lor ecograf. Totusi, ecografia necesita un bun specialist si preferabil un aparat de ultima generatie. Dar cate ecografii se pot face in timpul sarcinii?

In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista ecografie obligatorie. O sarcina poate decurge absolut firesc fara ca mama sa se apropie macar de vreun ecograf. Totusi, ecografia poate fi folosita pentru a identifica eventuale probleme si pentru a permite o interventie prompta.

Pe parcursul sarcinii, medicii obstetricieni recomanda efectuarea catorva ecografii:

  • Ecografia de confirmare a sarcinii - se face de regula in saptamanile 5-6 de sarcina.
  • Ecografia necesara pentru efectuarea dublului test in jurul celei de-a 11 saptamani.
  • Morfologia fetala de trimestrul doi este poate cea mai importanta ecografie a intregii sarcini.
  • Ecografia pentru triplul test. Daca decizi sa faci si aceasta analiza – desi multi medici nu o mai recomanda considerand-o inexacta, cu rate mari de eroare si facuta la un moment al sarcinii cand oricum nu se poate interveni, este o noua ocazie sa iti admiri bebelusul.
  • Morfologia fetala de trimestrul 3 este, teoretic, ultima ecografie cu scop diagnostic.

Un alt aspect pe care il are medicul in vedere este starea placentei, care incepe in mod normal de sa se calcifice, dar a carei imbatranire prematura ii poate fi nociva bebelusului.

Citește și:

Este posibil ca medicul tau sa doreasca sa efectueze si alte ecografii, mai ales in apropierea termenului, pentru a se asigura ca bebelusul este sanatos si ca mediul intrauterin ii asigura conditii favorabile de dezvoltare.

O alta utilizare a ecografului este menita sa evalueze starea colului uterin, sa vada daca acesta este inchis si care este lungimea sa, printr-o metoda mai putin invaziva decat controlul ginecologic care, mai ales pentru o gravida in luna mare, este destul de neplacut.

Citeste in Clubul Bebelusilor totul despre sarcina si ecografii

Foto: femeie insarcinata - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.