Setari Cookie-uri

Super-tehnologia prin care iti vezi copilul 4D inainte de nastere

La sfarsitul anilor 1700, preotul si omul de stiinta italian Spallanzani a demonstrat ca liliecii puteau prinde muste si se puteau orienta in spatiu chiar si legatia la ochi. Insa rezultatele au fost un esec total cand le-a acoperit urechile. Aceasta descoperire a „celui de-al șaselea simt” al liliecilor, a pus bazele stiintei ultrasunetelor.

Comunicat de presa

Oamenii de stiinta au avut nevoie de peste un secol pana sa gaseasca o explicatie pentru rezultatele misterioase obtinute de Spallanzani si pentru a construi echipamente care, exact ca laringele si urechile liliecilor, genereaza un zgomot imperceptibil si apoi ii analizeaza ecoul. In timpul primului razboi mondial, Marina Regala a utilizat o prima versiune a acestui sistem pentru a depista si a scufunda un submarin german in oceanul Atlantic. Intre timp, lucrurile au evoluat enorm.

ecografie gestationala 4D

In prezent, cele mai noi aplicatii ale acestei tehnologii includ echipamente cu ultrasunete 4D. Acestea pot monitoriza fatul in pantecul mamei cu o claritate uluitoare, 3D si in timp. “In trecut, puteai vedea o imagine bi-dimensionala a profilului fatului”, spune Barbara Del Prince, Global Managing Director pentru dispozitive cu ultrasunete la GE Healthcare. “Insa in prezent, le putem vedea miscarile in 3D, putem sa ii vedem zambind sau facand grimase, sa le percepem personalitatea”. Parintii sunt incantati de aceste imagini, iar doctorii folosesc tehnologia pentru a studia organele si functii ale fatului cum ar fi structura creierului si functionarea inimii. Barbara Del Prince spune ca Voluson E10*, cel mai avansat sistem GE, poate emite semnale si poate prelucra informatiile suficient de repede pentru a vedea inima in timp real. “Acest lucru poate ajuta medicii sa puna un diagnostic mai rapid si cu un grad mai mare de precizie”, adauga Del Prince.

Citește și:

Rapiditatea sistemului se datoreaza noi tehnologii de sondare numita “4D electronic”.Sonda utilizeaza peste 8.000 de cristale piezoelectrice pentru a ghida electronic unda de ultrasunete si pentru a conferi astfel claritate si viteza. Sistemul are si un nou software numit HDlive Silhouette, care confera realism anatomic imaginilor. Medicii pot folosi acest dispozitiv in special in primul trimestru, pentru a studia organele interne si externe si parti ale fatului, cum ar fi creierul, fata, mainile si picioarele.

O alta caracteristica a softwareului, HDlive Flow, genereaza imagini ale fluxului sangvin in 3D si o redare realista a vaselor de sange. “Astfel, medicii pot detecta mai usor anomaliile”, spune Del Prince. “Insa ce conteaza pentru parinti este probabil acel prim zambet”

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.