Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre cezariana de urgenta

Nici o viitoare mamica nu vrea sa fie anuntata ca i se va face o cezariana de urgenta, dupa cum nici un medic nu ar vrea sa ajunga sa fie pus in situatia de a recurge la aceasta metoda pentru a aduce bebelusul pe lume.

Cezariana de urgenta se efectueaza daca viata mamei sau a bebelusului sunt puse in pericol, dintr-un motiv sau altul. Protocolul medical sustine ca cezariana de urgenta ar trebui sa inceapa in cel mult 30 de minute de la luarea deciziei de a apela la aceasta metode de a scoate bebelusul.

Cand se efectueaza cezariana de urgenta?

Exista motive legate de sanatatea mamei care recomanda efectuarea cezarienei de urgenta, dupa cum exista motive care tin de bebelus care il pot determina pe medic sa declare necesara o asemenea interventie. Printre ele se numara:

Probleme legate de placenta sau de cordonul ombilical. Placenta previa sau decolarea de placenta pot pune in pericol atat viata mamei cat si pe cea a bebelusului prin hemoragia puternica ce se poate declansa si prin lipsa de oxigenare care il poate afecta pe bebelus. Prolapsul cordonului ombilical prin orificiul cervical este o alta indicatie de cezariana de urgenta, caci presiunea la care este supus cordonul ombilical poate pur si simplu sa il lase pe bebelus fara oxigen.

Citește și:

cezariana de urgenta

O schimbare notabila a ritmului cardiac al bebelusului. In cazul in care deodata inima bebelusului isi schimba frecventa, este semn clar de stress fetal. In acest caz este important sa se intervina cat mai repede pentru a-i salva viata.

Disproportia intre dimensiunile bebelusului si dimensiunea pelvisului este o alta indicatie de cezariana.

Daca travaliul nu progreseaza deloc, medicul poate decide ca este cazul sa efectueze o cezariana de urgenta. In ciuda contractiilor puternice, cervixul unor viitoare mamici refuza sa se dilate, iar interventia devine necesara.

Preeclampsia, sindromul HELLP sau alte afectiuni materne care ii pot pune viata in pericol pot fi indicatii de efectuare a cezarienei de urgenta.

Citeste mai multe despre cezariana de urgenta in Clubul Bebelusilor

Foto: sala de nasteri - shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
10 Decembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.