Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stie femeile insarcinate daca racesc

Raceala nu este niciodata placuta mai ales atunci cand esti insarcinata. Exista peste 200 de virusuri care pot cauza "raceala", o infectie a tractului respirator superior. Schimbarea dintre anotimpuri aduce dupa sine si o predispozitie pentru raceli deoacere sarcina suprima sistemul imunitar. Dr. Silviu Istoc explica care sunt complicatiile racelilor in sarcina si care este tratamentul corect.

Comunicat de presa

“In timpul sarcinii simptomele persista mai mult decat in mod normal si pot deveni o amenintare pentru mama si copil in cazul in care apar complicatii. Viitoarele mame trebuie sa fie atente la alimentatie si sa se fereasca de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normala a fatului ”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Raceala este o infectie virala care se poate transmite prin contact cu o persoana infectata. Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbari realizate de conceptie si din pacate, acest lucru duce la o sensibilitate crescuta a femeilor gravide la boli.

Daca esti in primele 12 saptamani, o febra de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evolutie a sarcinii sau diverse malformatii ale bebelusului. Dupa ce treci de aceste saptamani, infectiile in gat sau in nas pe care le poti contracta in timpul racelii afecteaza de asemenea bebelusul.

Citește și:

“Simptomele unei raceli usoare pot varia de la nas infundat sau rinoree, durere in gat puternica, durere usoara de urechi , stranut, tremuraturi, tuse, dureri de cap, oboseala pana la frisoane, transpiratie si febra peste 39 de grade in cazul unei raceli severe. Vizita la medic este obligatorie pentru a te asigura ca raceala nu se dezvolta intr-o infectie mai grava. Trebuie retinut insa febra este un mecanism de aparare a sistemului imunitar, de aceea hidratarea este extrem de importanta in perioadele de raceala. Prin transpiratie se elimina toxinele din organism, deci este un alt proces natural de autovindecare.”, adauga Dr.Istoc.

Ce faci daca racesti in sarcina?

Odihna reprezinta cel mai bun lucru pe care il poti face pentru corpul tau (si pentru copilul tau), atunci cand esti racita. Organismul tau poate lupta impotriva infectiilor mai bine atunci cand este odihnit.

Citește și:

Hidratarea este esentiala mai ales atunci cand esti racita este nevoie sa bei cel putin 8 pahare de apa, suc de fructe fara zahar sau ceai de plante pe zi si lamaie care poate calma si o eventuala durere in gat.

Gargara cu apa sarata are si ea rolul de a reduce durerile, umflaturile, elimina mucusul si calmeaza senzatia de iritare adesea simtita in timpul bolii.

In plus alimentatia bogata in fructe si legume poate grabi procesul de vindecare. Daca simti ca nu ai pofta de mancare incearca sa consumi cinci sau sase mese mici pe parcursul zilei incepand cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse si supe preparate in casa alaturi de paine integrala,. De asemenea este foarte important sa consumi alimente care lupta impotriva infectiei precum: banane, afine, morcovi, chilli, merisoare, hrean, ceapa si alimente ce contin vitamina C. Atunci cand racim, in corp apare o lipsa de vitamine, in special de vitamina C, deci trebuie sa va alimentati cu fructe si legume, ideal in stare cruda. Pentru ca-i sunt prea bine stiute virtutile de vitaminizat exceptional este recomandat consumul zilnic de catina.

Citește și:

Ceaiurile naturale reprezinta un remediu ce ajuta la desfundarea sinusurilor congestionate. Poti incerca un tratament naturist: pui cateva picaturi de arbore de ceai, menta sau ulei de eucalipt esential intr-un bol cu apa foarte fierbinte, te asezi cu fata deasupra vasului si te acoperi cu un prosop pe cap.

In ceea ce priveste medicamentele, acestea pot fi prescrise doar de medic.

Anumite medicamente pot afecta fatul. Recomand cu strictete un consult de specialitate inainte de consumarea oricarui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele si siropuri de tuse nu ar trebui sa fie luate atunci cand o femeie este insarcinata, cu exceptia cazului in care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reactiile la femei gravide si pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. In cele mai multe cazuri, este bine sa iei preventiv paracetamol (acetaminofen) pentru dureri minore. Dar viitoarele mamici trebuie sa evite ibuprofenul si aspirina. Acestea au fost testate si au prezentat efecte negative pentru sistemul nervos al bebelusului. Multe antibiotice sunt sigure in timpul sarcinii, dar, de asemenea, unele nu sunt. Daca nu esti sigura, discuta cu medicul si asigura-te ca faci ceea ce este bine pentru sanatatea ta, dar si a fatului. Cel mai important lucru de facut este sa urmezi instructiunile pentru administrarea medicamentului. Daca nu apar complicatii in perioada racelii sau a gripei, exista insa o serie de remedii naturiste care pot fi incercate acasa”, adauga Dr.Istoc.

Citește și:

Cum te ingrijesti sa nu mai racesti

Lucrurile pe care trebuie sa le faci pentru a evita raceala si gripa in timpul sarcinii raman neschimbate indiferent daca esti insarcinata sau nu. O dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si o igiena corespunzatoare sunt cele mai bune metode prin care iti cresti imunitatea si te protejezi de o potentiala raceala.

“Recomand evitarea atingerii ochilor, a nasului si a gurii si pastrarea distantei fata de persoanele care prezinta simptome de raceala evidente. De asemenea recomand cu consumul de vitamina C naturala din citrice intregi sau suc natural, tocmai pentru ca ajuta la intarirea sistemului imunitar”, spune Dr.Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/DrSilviuIstoc

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.