Setari Cookie-uri

Sarcina sau alaptare? De stiut la STOMATOLOG

In ultima vreme auzim o multime de discutii privind tratamentul stomatologic in timpul sarcinii si alaptarii, de cele mai multe ori sunt numai sfaturi venind din partea unor oameni neinformati, care la randul lor dezinformeaza. Acest articol urmeaza sa lamureasca cateva aspecte privind pacienta insarcinata, sau care alapteaza.

Un articol de DR Cristina Tanase, Clinica Stomatologica Trident

______________

Pornim de la regula privind sanatatea orala si preventia, si se presupune ca fiecare pacienta care doreste sa ramana insarcinata , trebuie sa-si evalueze inclusiv starea de sanatate a cavitatii bucale, sa inlature si sa trateze orice afectiune acuta sau cronica. Exista si situatii cand nu este rezolvat acest aspect,si in timpul sarcinii se intampla tot felul de evenimente, acutizari,episoade dureroase, si este necesar tratamentul.

Sarcina este o stare fiziologica nepatologica, pornind de aici, rezulta ca nu exista prea multe contraindicatii, de cele mai multe ori sunt inradacinate mituri!

Adevar sau mit: Este radiografia dentara interzisa in sarcina?

In cazul anumitor afectiuni este necesara o radiografie. Se stie ca cele mai delicate perioade sunt primul trimestru, al organogenezei si cea de-a doua jumatatea a celui de-al treilea trimestru de sarcina, cu predilectie perioada 10- 17 saptamani, cand se evita expunerea la radiatii, Ultimele studii, si aparatura de ultima generatie, fac aceasta expunere mult mai putin riscanta. Cercetarile au demonstrat ca doza maxima acceptata de radiatii ionizante pe eprioada sarcinii este de 5 rad ( aproximativ 50 000 de radiografii dentare/ fiecare expunere a cate 0.0001 rad), cu alte cuvinte , in cazul in care este imperios necesara o radiografie dentara indispensabila unui diagnostic corect, atunci, o expunere la radiatii ionizante nu creste riscul aparitiei anomaliilor fetale sau pierderilor de sarcina.

Citește și:

la stomatolog in sarcina si alaptare

Mit sau adevar: Anestezia dentara in sarcina si alaptare

Este bine cunoscut ca multe medicamente prezinta toxicitate la nivel placentar, traverseaza aceasta bariera si pot afecta fatul in dezvoltarea acestuia.. Asadar, respectandu-se perioada delicata a sarcinii,cand se evita administrarea medicamentelor, anestezicelor, sau a altor manopere care pot dauna, substantele uzuale in cabinetele stomatologice, precum articaina, mepivacaina (anestezice) prezinta risc 0 de toxicitate; acelasi lucru este valabil privind antibioticele, precum amoxicilina.Privind alaptarea, extrem de multe mamici sunt sfatuite sa nualapteze cateva ore dupa administrarea anestezicului, sa se mulga si sa arunce laptele , ceea ce este gresit, aceste substante ,chiar si metabolizate ajung in cantitate infima sau deloc, si nu afecteaza starea de sanatate a copilului, si nici gustul sau componenta laptelui matern.

Citește și:

Mit sau adevar: Sarcina favorizeaza aparitia cariilor?

Un alt mit privind aceasta perioada, este cel privind starea de sanatate orala modificata. Cariile nu apar din demineralizari generale ale dintilor sau oaselor, pe vreun fond hormonal, si nici in urma alaptarii, ci apar de cauza bacteriana, deaceea, pacienta insarcinata, sau care alapteaza, trebuie sa se prezinte la controalele de rutina bianuale, sa respecte regulile de igiena dentara, de alimentatie.

In cazurile delicate cand pacienta prezinta o sarcina toxica, cu episoade de voma frecvente, sau un reflux gastroesofagian, la sfatul medicului obstetrician, I se pot administra antiacide, sau metode ajutatoare care sa scada aciditatea local, imediat dupa fiecare varsat.

Gingivita in sarcina

In urma disconfortului unui periaj corect, si pe fondul modificarilor hormonale, aparitia gingivitei este una frecventa, si poate favorita aparitia cariilor, si instalarea unei boli parodontale, deaceea avem cateva sfaturi pentru viitoarele, sau proaspetele mamici:

Citește și:
  • Respectarea unui regim alimentare echilibrat, sarac in glucide, sau alimente cu potential acid
  • Controale periodice la dentist, detartraj si periaj profesional
  • Respectarea protocolului privind igiena dentara:periaj de doua ori pe zi, cu pasta de dinti cu fluor, apa de gura cu clorhexidina, ata dentara
  • O alta problema, este educatia mamei, privind transferul streptococului mutans, infectarea si colonizarea cavitatii bucale a copilului de la aceasta

Privind alaptarea , mai sunt cateva aspecte de lamurit, si anume: laptele matern nu este o cauza a aparitiei cariei de biberon, acesta avand in componenta anumite enzime cu efect noncariogenic. Alaptatul la san este diferit de cel la biberon, picurarea laptelui neproducandu-se, acesta ajungand, departe de dinti, aproape direct in esofag. Legat de alaptarea prelungita, nu exista studii valide, care sa ateste acest proces ca fiind legat de aparitia cariei dentare la copil, altfel decat in asociere cu alti factori.

Citește și:

Alt aspect priveste aparitia primilor dinti si alaptarea; o perioada scurta copilul poate refuza sanul in urma disconfortului produs de eruptia dentara, deasemeni, acesta poate musca, ducand la apritia ranilor. Mamica trebuie sprijinita sa nu renunte la alaptat. Toate aceste intamplari sunt trecatoare, si prin rabdare, educatie si antrenament, aparitia primilor dinti nu repreinta un moment dificil, nici pentru mamica si nici pentru copil.

Vizionare placuta


Kudika
9 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.