Setari Cookie-uri

5 GRESELI care iti DISTRUG sanatatea intima

Sanatatea intima feminina poate fi asociata cu o balanta fina, putand fi perturbata de factori sau obiceiuri cu care ne intalnim zilnic.

In acest articol vom discuta despre obiceiuri nocive, dar si despre potentiali factori ce duc la aparitia infectiilor vaginale cu care se confrunta majoritatea femeilor. Statisticile arata ca aproape orice femeie a suferit cel putin o data de o vaginita pana la varsta de 30 de ani.

Iata care sunt greselile pe care le facem si care pot afecta sanatatea intima.

Dieta saraca in vitamine afecteaza sanatatea intima

O dieta bogata in dulciuri si alimente grase, dar saraca in alimente probiotice, fructe si legume proaspete, va creste riscul de inflamatii si infectii in intreg organismul. Desigur, aceste efecte pro-inflamatorii a unei diete nesanatoase se reflecta si in ceea ce priveste sistemul reproducator.

Femeile prezinta o flora microbiana vaginala care, la normal, are rol protectiv. “Microbii buni” din flora vaginala au rolul de a mentine un pH acid care tine infectiile la distanta, dar si de a elimina posibili germeni mai agresivi. Atunci cand echilibrul intre acesti microbi este perturbat, unii dintre acestia se dezvolta mai mult decat altii, cum se intampla de exemplu in cazul candidozei vaginale. pH-ul este mult modificat, crescand astfel riscul si pentru alte infecti vaginale.

Citește și:

O dieta bogata in zaharuri va duce la o crestere a glicemiei, astfel incat la nivel genital imunitatea scade si sunt favorizate infectiile.

Este recomandat sa consumati zilnic fructe si legume proaspete, dar si alimente probiotice (iaurt, kefir, kombucha, muraturi, ceaiuri raw vegane, socata etc.).

Lenjeria intima poate favoriza dezvoltarea infectiilor vaginale

Cea mai incriminata in favorizarea infectiilor intime este lenjeria de tip tanga. Specialistii sustin ca acest gen de lenjerie favorizeaza migrarea bacteriilor nocive din zona anala spre zona vaginala, aparand astfel infectii geitale recurente.

Materialele sintetice predispun de asemenea la dezvoltarea infectiilor, fiind recomandata lenjeria intima din bumbac sau matase.

Spalaturile vaginale – nerecomandate femeilor sanatoase

Desi dusurile intravaginale par a fi igienice, in realitate acestea perturba pH-ul normal intravaginal si afecteaza capacitatea de autocuratare a vaginului. Trebuie sa stiti ca vaginul, prin secretiile sale si flora locala, are capacitatea de autocuratare mai buna decat ar putea oferi orice alt produs.

Citește și:

Dusurile intravaginale sunt recomandate persoanelor care prezinta deja o vaginita, facilitand efectele tratamentului specific cu ovule si ajutand in combaterea mancarimilor din zona vaginala.

Unele medicamente pot creste riscul de infectii intime

Cele mai incriminate in aparitia infectiilor intime sunt terapiile cu antibiotice, acestea perturband serios flora intravaginala. De aceea, atunci cand urmati un tratament cu antibiotice, este indicat sa asociati probiotice.

Sexul, infectiile vaginale si cistita

Actul sexual reprezinta cea mai frecventa cauza de aparitie a cistitelor la femei. Contactul sexual poate favoriza de asemenea si aparitia infectiilor vaginale.

De aceea specialistii recomanda ca dupa fiecare contact sexual sa mergeti la baie pentru a face un dus si a urina (spaland astfel uretra de posibile bacterii patrunse pe tractul urinar).

Citește și:

NU UITATI: controlul ginecologic este recomandat la fiecare jumatate de an pentru mentinerea sanatatii intime.

Vizionare placuta


Kudika
16 Septembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.