Setari Cookie-uri

Un test genetic pentru o dieta super-personalizata

Din ce in ce mai multe diete sunt nascocite pentru a reusi sa satisfaca in conditii cat mai optime, de timp si sanatate, dorinta tuturor de a avea o silueta de invidiat. Printre cele mai bune diete am putea enumera fie regimurile sanatoase de alimentatie care aduc aporturi potrivite de vitamine, minerale, proteine, glucide si lipide, fie dietele personalizate pe care nutritionistii le intocmesc dupa numeroase teste pe care le fac pacientilor in vederea stabilirii unor date clare privind metabolismul acestora si starea de sanatate.

Din ce in ce mai multe diete sunt nascocite pentru a reusi sa satisfaca in conditii cat mai optime, de timp si sanatate, dorinta tuturor de a avea o silueta de invidiat. Printre cele mai bune “diete” am putea enumera fie regimurile sanatoase de alimentatie care aduc aporturi potrivite de vitamine, minerale, proteine, glucide si lipide, fie dietele personalizate pe care nutritionistii le intocmesc dupa numeroase teste pe care le fac pacientilor in vederea stabilirii unor date clare privind metabolismul acestora si starea de sanatate.

dieta personalizata Stim ca fiecare persoana este unica si irepetabila. Pentru a personaliza o dieta in modul clasic, un nutritionist ia in vedere varsta pacientului, sexul, factorul familial de boli si obezitate, activitatea zilnica a persoanei respective, stilul de viata (sedentar, activ sau foarte activ), bolile de care sufera in prezent sau este predispus sa le dobandeasca, raporturile tisulare (in special intre tesuturile adipoase si cele musculare, la o aceeasi greutate persoanele prezinta diferit aceste raporturi si trebuie cunoscute), stilul alimentar, timpul pe care persoana il poate acorda hranirii (sunt persoane foarte ocupate carora nutritionistul trebuie sa le faca un program de hrana astfel incat sa-l poata urma) etc. Exista carti de teste pentru determinarea metabolismelor, ca de exemplu cel bazal, pentru stabilirea numarului de calorii de care persoana respectiva ar avea nevoie zilnic pentru a ajunge la silueta dorita. Sunt, iata, foarte multi factori care trebuie luati in considerare atunci cand un nutritionist intocmeste planul alimentar individualizat (respectiv si de sport daca este cazul).

Citește și:

Cercetatorii in nutritie, italieni, au reusit sa puna in aplicare un test gentic care analizeaza AND-ul uman astfel incat sa determine stilul alimentar unic al respectivei persoane si totodata sa determine alimentatia specifica acelui individ si numai lui.

Acest test este disponibil deja in farmaciile italiene si se realizeaza foarte simplu. Se preleveaza saliva unei persoane pe un tampon special care urmeaza sa se trimita la laborator unde este analizata structura AND-ului, sunt redate metabolismele unor substante precum vitamina D, acid folic, metabolismul acizilor grasi si asa mai departe si in final i se “prescrie” persoanei respective regimul personalizat care ajunge inapoi la farmacia care a prelevat mostra de saliva, farmacie care isi asuma raspunderea de a trimite mai departe rezultatele persoanei respective.

Citește și:

"In acest mod ia sfarsit era dietelor restrictive, iar pentru a pierde kilogramele in exces este importanta prevenirea multor boli legate de obezitate, ci nu eliminarea anumitor alimente din menu" a sustinut medicul nutritionist Primo Vercilli, unul dintre creatorii testului, potrivit La Stampa.

Vizionare placuta


Kudika
5 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.