Setari Cookie-uri

Algocalminul, interzis fara reteta

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) atentioneaza ca de la 1 aprilie farmaciile nu mai pot elibera fara reteta algocalminul, dar si alte medicamente care contin metamizol, potrivit unei decizii a ANM din 2010, coroborata cu reglementarile europene in domeniu.

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) atentioneaza ca de la 1 aprilie farmaciile nu mai pot elibera fara reteta algocalminul, dar si alte medicamente care contin metamizol, potrivit unei decizii a ANM din 2010, coroborata cu reglementarile europene in domeniu.

Potrivit ANM, producatorii mai au timp ca pana la sfarsitul lunii iulie sa solicite schimbarea modului de eliberare a medicamentelor care contin metamizol de la "medicament care nu se elibereaza pe baza de prescriptie medicala (OTC)" la "medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie" (P-RF).

Consiliul Europei a cerut ca metamizolul sa fie eliberat doar pe baza de prescriptie medicala, fie din cauza eventualelor reactii adverse (agranulocitoza), fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului, relateaza MEDIAFAX.

In Romania nu s-au semnalat niciodata la Centrul National de Farmacovigilenta al Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM) cazuri de agranulocitoza.

Medicamentele care contin metamizol si riscurile acestora


Algoremin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algocalmin, Algozone, Alindor, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Centralgin.

Propunerea se baza pe riscul de aparitie a agranulocitozei, care a dus la restrictionarea utilizarii medicamentelor cu metamizol in multe state membre UE, numai in Bulgaria, Romania si Polonia fiind eliberate fara prescriptie medicala. Quarelin contine 400 mg metamizol si 60 mg cafeina per comprimat, iar Algocalminul are 500 mg metamizol per comprimat.

Metamizolul este un analgezic si antipiretic, fiind un derivat de pirazolona. La mijlocul secolului XX, s-a constatat ca derivatii pirazolonici se asociaza cu cazuri de agranulocitoza (cele mai multe fiind asociate aminopirinei). Metamizolul, cu o structura chimica asemanatoare aminopirinei, a fost asociat de asemenea cu raportari, rare, de agranulocitoza, dar potential fatale.

Algocalminul poate duce la deces


Primele raportari au aparut in literatura de specialitate in anii 1946, 1952 si 1963. Drept urmare, in SUA si Australia a fost restrictionata utilizarea metamizolului, iar Danemarca, Suedia si Norvegia au interzis definitiv acest medicament.

Vizionare placuta


Kudika
4 Aprilie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.