Setari Cookie-uri

Cum sa iti autoexaminezi sanii

Cancerul de san a devenit o problema tot mai intalnita in randul femeilor, iar varsta la care este pus acest diagnostic este tot mai tanara, stadiul bolii fiind de cele mai multe ori avansat, chiar metastatic, factori care umbresc prognosticul pacientelor.

Cancerul de san a devenit o problema tot mai intalnita in randul femeilor, iar varsta la care este pus acest diagnostic este tot mai tanara, stadiul bolii fiind de cele mai multe ori avansat, chiar metastatic, factori care umbresc prognosticul pacientelor.

Cum poti preveni cancerul de san?


Acorda atentie corpului tau si transformarilor pe care acesta le sufera! Primul pas in depistarea cancerului de san este autoexaminarea. Aceasta trebuie facuta in primele zile dupa menstruatie, cand sanii sunt neangorjati, moi, usor de evaluat.

Cum te examinezi?


 in fata oglinzii - Cu bratele pe solduri, apoi ridicate deasupra capului, observa orice modificare a sanilor:de marime, forma, contur, textura a pieli, incretitura, gropita, roseata, aspect de coaja de portocala, retractia (infundarea )mamelonului
 cu degetele intinse – cu miscari circulare, radicale sau de sus in jos apasa usor incepand de la circumferinta catre sfarc pentru a detecta noduli.
 culcata – pune sub umarul drept un prosop sau o perna. Tine bratul drept sub cap, iar cu mana stanga palpeaza sanul folosind aceleasi miscari.
 cu bratul rezemat – executa aceeasi miscare circulara pentru a verifica zona axilara de orice inflamare sau aparitia unor ganglioni limfatici.
 la dus – te poti examina mai usor. Sanii sunt mai relaxati si moi datorita pielii alunecoase de la gelul de dus.
 controleaza mamelonul – fii atenta la aparitia unor exeme sau iritatii, schimbarea culorii mamelonului sau areolei mamare, incretitura sau schimbare a texturii mamelonului.


Beneficiile acestei metode respecta intimitatea oricarei femei, autoexaminarea sanilor fiind non-invaziva, simpla, nedureroasa, recomandata tuturor femeilor, incepand din adolescenta.


“Autoexaminarea sanilor este foarte importanta, de aceea este recomandata lunar, iar controlul clinic in cadrul cabinetelor medicilor de familie sau ginecologie trebuie trebuie anual. Orice suspiciune conduce catre un control de specialitate unde poti beneficia de ecografie mamara, examen RMN al sanului sau mamografie bilaterala, urmata de punctie biopsie daca este cazul, pentru fiecare caz aplicandu-se o strategie individualizata.


Mamografia este procedura imagistica prin care sanii sunt examinati cu ajutorul unui aparat radiologic ce foloseste doze mici de iradiere. Aceasta metoda de diagnostic si control detecteaza cancerul de san in faza incipienta, inainte ca acesta sa devina clinic detectabil si este singura metoda imagistica care reduce mortalitatea in cancerul de sani”, precizeaza Dr. Ioana Ciurea, medic specialist Sectia Oncologie, Delta Hospital.



Comunicat de presa

Healthy iti recomanda si alte articole despre autoexaminarea sanilor:

Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare

Invata aici pasii autoexaminarii sanilor



Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Noiembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.