Setari Cookie-uri

Evolutia exponentiala a domeniului celulelor stem in 2013. Ce promite 2014 pentru medicina regenerativa?

Daca anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a mers catre doctorii Shinya Yamanaka si John B. Gurdon, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate in asa fel incat sa devina celule stem pluripotente, in 2013, acest domeniu al Medicinei Regenerative a continuat sa fie in atentia cercetatorilor din intreaga lume.

Comunicat de presa

• Anul acesta, rezultatele cercetarilor in domeniul celulelor stem au progresat, continuand succesul consemnat anul trecut, cand premiul Nobel pentru medicina a mers pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate in asa fel incat sa devina celule stem pluripotente;
• Bancile membre ARBACS au lansat, in 2013, Codul de Etica profesionala, in domeniul celulelor stem, menit sa ofere incredere sporita viitorilor parinti din Romania;
• Printul William si Ducesa de Cambridge au ales sa recolteze celule stem la nasterea fiului lor, mostenitorul coroanei britanice, Printul George;
• Utilizarea cu succes al celulelor stem recoltate din sangele placentar este posibila inca din anii '80.

Daca anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a mers catre doctorii Shinya Yamanaka si John B. Gurdon, pentru descoperirea faptului ca celulele mature pot fi reprogramate in asa fel incat sa devina celule stem pluripotente, in 2013, acest domeniu al Medicinei Regenerative a continuat sa fie in atentia cercetatorilor din intreaga lume. Astfel, in cursul ultimelor 12 luni, s-a reusit crearea in laborator a unor structuri miniaturale de ficat, a unor precursori ai creierului, a unor glande lacrimale si salivare, dar si a unor structuri de rinichi tridimensionale. Totodata, au avansat cercetarile privind dezvoltarea unor terapii si tratamente pentru boli cerebrale, pancreatice, cardiace sau diabet.

Citește și:

Terapia cu celule stem s-a dovedit a avansa in cazul tratarii bolii Parkinson, potrivit unor cercetatori japonezi, iar celulele stem din tesutul adipos i-a determinat pe oamenii de stiinta sa creada ca aceste celule ar putea avea un viitor inclusiv in domeniul chirurgiei plastice.

Bolile neurologice au fost si continua sa fie printre prioritatile cercetatorilor, astfel incat scleroza multipla ar putea curand deveni o boala pentru care celulele stem sa reprezinte o varianta de tratament si posibil de vindecare.

Totodata, in acest an, in Romania, Alex, un copil de numai trei ani, a beneficiat de transplant cu propriile celule stem, intr-un caz de paralizie cerebrala. Operatia a fost efectuata in cadrul Duke University Hospital, SUA. Promovarea in media din Romania a acestui caz a avut un impact pozitiv asupra acestui domeniu al Medicinei Regenerative, reprezentand un argument suplimentar in favoarea utilitatii recoltarii de celule stem din sangele placentar.

Citește și:

Anul acesta, s-a nascut si printul George, viitorul rege al Marii Britanii, fiul Printului William si al Ducesei de Cambridge, cei doi alegand sa recolteze celule stem din sangele placentar.

Foto: celule stem @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
25 Decembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.