Setari Cookie-uri

Ce spun statisticile despre asigurarile medicale

Pe piata din Romania exista in jur de 20.000 de asigurari medicale private individuale si 200.000 de abonamente medicale contractate de catre angajatori

Comunicat de presa

Sistemul de sanatate romanesc dispune de un mix de elemente obligatorii cat si voluntare/private de finantare, dar sistemul de asigurari medicale private se afla inca la inceput. Datele cu privire la numarul persoanelor, care au ales o asigurare medicala privata, nu sunt raportate niciunei autoritati, insa se estimeaza in jur de 15.000 – 20.000 de asigurari de sanatate private individuale. In plus, un numar estimativ al persoanelor, ale caror abonamente medicale au fost contractate de catre angajator, ajunge la 100.000 - 200.000.

Exista diferente considerabile intre tarile europene, in ceea ce priveste rolul unui asigurari medicale private individuale in cadrul sistemului de sanatate, precum si marimea si functionarea diferitelor piete pentru asigurarea medicala privata individuala. Gradul de acoperire legala este dominant in toate tarile, prin urmare pietele asigurarilor medicale private individuale sunt puternic influentate de normele si aranjamentele partii finantate public a sistemului de sanatate. Inseamna, de asemenea, ca asigurarile medicale private individuale joaca un rol modest in cadrul acestor piete.

Citește și:

Comparand cifrele cheltuielilor private pentru sanatate ca procent din totalul cheltuielilor cu sanatatea, se poate observa ca acestea variaza intre 30,6% si 20,5%, in mod constant intre 1997 si 2003, inregistrand o usoare crestere dupa aceea. O interpretare a acestei situatii poate fi ca asigurarile medicale private individuale intrau pe piata, dar nu aveau o influenta clara asupra cheltuielilor private; o alta interpretare ar putea fi ca piata de “abonamente” s-a extins.

Un studiu privind sistemul asigurarilor medicale private individuale prezentat pe www.xprimm.ro arata ca, in Romania, 87,5% din persoanele intervievate au avut intentia de a-si achizitiona o asigurare medicala privata individuala, iar 65,4% dintre ei considera ca un nivel de deductibilitate mai mare al primelor ar putea influenta pozitiv decizia lor de cumparare. Cu toate acestea, nu exista date exacte cu privire la numarul sau tipul persoanelor care au ales o asigurare medicala privata. Se pare ca angajatorii aleg, de obicei, abonamente de servicii medicale pentru angajati in detrimetul asigurarilor medicale private suplimentare.

Citește și:

“Facilitatile fiscale acordate asigurarilor private de sanatate ar trebui sa fie una dintre solutiile cele mai urgente pe care statul roman ar trebui sa le ia in considerare. Daca 10% din populatia Romaniei, care isi permite o asigurare privata de sanatate, nu ar beneficia de bugetul national de sanatate, datorita faptului ca asiguratorul va acoperi toate cheltuielile, statul ar putea directiona bugetul spre alte clase ale societatii, care, din pacate, nu isi pot permite o asigurare privata”, declara Zahal Levy, Presedintele MediHelp International.


Study Source:
http://journal.managementinhealth.com/index.php/rms/article/view/19/60

Foto: statistica medicala @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.