Setari Cookie-uri

Ministerul Sanatatii completeaza pentru prima data lista de medicamente compensate pentru pacientii cu boli

Ministerul Sanatatii completeaza pentru prima data in ultimii sase ani lista de medicamente compensate, pentru pacientii cu boli rare

Pentru prima data in ultimii sase ani lista cu medicamente se va actualiza. Incepand cu luna mai vom compensa un numar de 17 medicamente orfane, fara echivalent terapeutic, care se adreseaza pacientilor ce sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esentiale pentru ca acesti pacienti sa poata trai”, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Costurile pentru cele 17 medicamente vor fi suportate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, sumele fiind prevazute in bugetul din acest an.

lista-medicamente.jpg

Noul proiect de HG care modifica si completeaza HG nr. 720 din 2008 pentru aprobarea listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie pe baza de prescriptie medicala, va fi publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, urmand ca dupa realizarea tuturor procedurilor de transparenta decizionala, dezbatere publica, acesta sa intre in vigoare.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu a anuntat, de asemenea, ca o noua evaluare a listei de medicamente compensate va avea loc, urmand sa fie abrogat Ordinul Ministrului Sanatatii nr.724 din 2013, ordin care aproba criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse in lista de medicamente compensate.

Citește și:

Ordinul nu a inclus criterii de excludere din lista a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au facut evaluarea aveau rol decizional, si nu unul consultativ. Voi revoca acest ordin, si am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor si directivelor europene in vigoare, astfel incat in toamna acestui an toti asiguratii sa beneficieze de o lista pe baza unor criterii obiective, verificabile si transparente”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Ministrul a precizat, totodata, ca evaluarea se va face pe baza unor criterii clare si transparente, care trebuie sa tina cont de nevoile pacientilor si de importanta pe care un sistem de evaluare legal, eficient si predictibil o va avea in viitor, in interesul pacientilor.

Foto: lista medicamente by Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.