Setari Cookie-uri

Programul National gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii va derula si in 2014 Programul National gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin.

Comunicat de presa

Am luat decizia de a continua acest program in scopul prevenirii si combaterii cancerului de col uterin si pentru reducerea incidentei formelor invazive de boala si a mortalitatii datorate acestora. Foarte important pentru noi este si cresterea gradului de informare a populatiei pentru adoptarea unui stil de viata sanatos si utilizarea programelor de preventie”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

depistare gratuita cancer de col uterin

Prin implementarea unui astfel de program Ministerul Sanatatii urmareste in primul rand depistarea bolii in stadii cat mai precoce, vindecabile, si indrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

Programul gratuit al MS se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin.

Citește și:

In cadrul programului exista un numar 97 de retele unde se recolteaza probe pentru testarea Babes- Papanicolau.

Pentru efectuarea tesului Babes- Papanicolau in cadrul programului, o femeie care este eligibila trebuie sa se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare si pentru a obtine date despre centrul de recoltare. Dupa recoltarea intr-un centru specializat, femeile primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani.

Programul benefiaciaza anul acesta de un buget de peste 13 000 000 de lei.
Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de noua unitati regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice “Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din Bucuresti si “Prof. dr. I. Chiricuta” din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iasi, Spitalul Clinic de Urgenta ”Sf. Pantelimon”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului “Prof. dr. Alfred Rusescu”, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Tg. Mures.

Citește și:

Foto: cancer de col uterin by Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.