Setari Cookie-uri

Precizari MAE cu privire la epidemia de Ebola

Conform datelor existente la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, rezulta ca firma Alro Slatina nu are, in prezent, personal delegat sau detasat in statul Sierra Leone. Compania Alro si-a rechemat angajatii romani din statul Sierra Leone.

Comunicat de presa

Datele actuale indica posibila prezenta a 5 cetateni romani in Sierra Leone, care si-au suspendat contractele de munca cu Alro Slatina. In acest sens, Ministerul Afacerilor Externe verifica situatia celor 5 persoane, respectiv daca acestea se mai afla la momentul actual pe teritoriul Sierra Leone, urmand a fi luate masurile ce se impun, conform solicitarilor cetatenilor romani.

MAE infirma, cu acest prilej, decesul unui cetatean roman in Sierra Leone, si isi exprima dezacordul fata de mesajele vehiculate in unele publicatii, care creeaza panica nefundamentata la nivelul opiniei publice romanesti.

Ministerul Afacerilor Externe monitorizeaza cu atentie prioritara situatia din cele mai afectate statele africane afectate in prezent de epidemie (in special Guineea Conakry, Sierra Leone, Liberia, Nigeria) si continua sa isi coordoneze demersurile la nivel international, in special cu statele membre UE, pentru combaterea raspandirii Ebola, protejarea propriilor cetateni si acordarea de sprijin umanitar regiunilor afectate de epidemie.

Citește și:

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat anterior misiunilor diplomatice si oficiilor consulare romane din strainatate sa transmita cu maxima celeritate orice informatii obtinute din surse credibile cu privire la deplasarea catre tara noastra a unor persoane care s-au aflat recent pe teritoriul statelor africane in cauza, informatiile respective fiind puse la dispozitia Ministerului Sanatatii si a Ministerului Afacerilor Interne, in calitate de autoritati cu competente specifice in domeniu.

Avand in vedere alerta instituita la nivel international de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), cu privire la epidemia de Ebola, MAE a dispus o serie de masuri ce vizeaza, in principal, furnizarea de informatii in sprijinul cetatenilor romani cu privire la riscurile pe care le presupun calatoriile in zonele afectate, cat si evaluarea riscului pe care il pot reprezenta anumiti cetateni terti care solicita vize de intrare in Romania, si care provin din zona de risc sau au calatorit in aceasta regiune in ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitarii vizei romane.

Citește și:

Pentru strainii supusi obligativitatii vizei de intrare in Romania, care au resedinta in Guineea, Liberia, Sierra Leone si Nigeria (masura urmeaza a fi implementata si pentru R.D. Congo), a fost introdusa masura acceptarii dosarelor de solicitare a vizelor, exclusiv online, prin intermediul portalului pentru facilitarea solicitarii vizelor – eViza, in scopul reducerii contactului direct cu solicitantii de vize din regiunea de risc. Prin intermediul portalului eViza, misiunile diplomatice si oficiile consulare romane au posibilitatea de a stabili data la care persoanele care solicita viza se pot prezenta la ghiseu.
Pentru solicitarile de vize formulate de catre cetatenii terti originari din zona de risc sau care au calatorit in aceasta regiune in ultimele 21 de zile anterioare momentului solicitarii, intre misiunile diplomatice si oficiile consulare romane, Centrala MAE, Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situatii de Urgenta (MAI-DSU) se desfasoara un proces de consultare, cu furnizarea de informatii specifice. In cazul in care un anumit solicitant de viza corespunde profilului unui cetatean tert ce ar putea reprezenta un risc la adresa sanatatii publice, solicitarea de viza a acestuia poate fi respinsa in conformitate cu legislatia nationala in vigoare.

Citește și:

Foto: epidemie - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.