Setari Cookie-uri

5% dintre romani au sarit in ajutorul bolnavilor de Parkinson

O analiza realizata in cadrul campaniei Gradina cu Sperante, desfasurata de catre Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson in parteneriat cu Societatea Romana de Neurologie, arata ca doar 5% dintre romani sunt dispusi sa acorde o mana de ajutor bolnavilor de Parkinson. Rezultatele au fost obtinute in urma unei campanii desfasurate la nivel national, in 6 orase: Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Timisoara si Targu-Mures.

Comunicat de presa

In cadrul campaniei au avut loc evenimente locale desfasurate in fiecare dintre cele 6 orase, in care trecatorii au fost pusi in situatia de a ajuta un „bolnav de Parkinson“ cu semne evidente de boala. Astfel mai multe filmari realizate in perioada aglomerata dinaintea Pastelui, in centre comerciale din cele 6 orase, arata ca dintre cei aproape 5.000 de romani expusi mesajelor campaniei, doar 5% au intins o mana de ajutor, in timp ce aproape 6% au ignorat cu desavarsire problemele bolnavului. O majoritate covarsitoare, de aproape 90% dintre trecatori, a privit indiferenta situatia si a ales sa isi continue rutina zilnica.

„Povara bolii pentru un pacient cu boala Parkinson este de multe ori foarte grea. Pe langa problemele de sanatate create de aceasta afectiune cronica neurodegenerativa, acesta trebuie sa infrunte zi de zi discriminarea si indiferenta celor din jur. Barometrul compasiunii romanilor pentru bolnavii de Parkinson este de fapt o «radiografie» bazata pe cifre si imagini concrete a realitatii sociale cu care se confrunta bolnavii zi de zi. Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson a organizat aceasta serie de evenimente pentru a trage un semnal de alarma la nivelul intregii societati”, spune Dan Raican, Presedintele Asociatiei de Lupta impotriva Bolii Parkinson si bolnav de Parkinson de peste 15 ani.

Citește și:

Principalele motive pentru care majoritatea persoanelor a ignorat bolnavul de Parkinson au fost lipsa de informare cu privire la gravitatea acestei boli si confundarea simptomatologiei cu starea de ebrietate. In plus, femeile s-au dovedit reticente in a ajuta un barbat, tinerii s-au amuzat de situatiile in care era pus bolnavul de Parkinson, iar grupurile de mai mari dimensiuni au avut o viteza de reactie mai intarziata.

“Boala Parkinson constituie unul dintre domeniile din neurologie care in ultimii 20 ani au inregistrat o dezvoltare in cunoastere fara precedent. Prin consecintele pe care le are asupra starii de sanatate generale a pacientilor, asupra vietii cotidiene a acestora, dar si prin impactul asupra familiilor, boala Parkinson reprezinta o prioritate pentru societate si sistemul medical, in incercarea de a imbunatati calitatea vietii acestor pacienti si a-i reinsera in societate”, declara Prof. Dr. Ovidiu Bajenaru, Presedinte de Onoare al Societatii de Neurologie din Romania.

Citește și:

Tremorul necontrolabil, rigiditatea musculara si bradikinezia, pierderea echilibrului si a coordonarii sunt principalele simptome motorii ale bolii Parkinson. Alaturi de acestea, simptome cognitive precum: afectarea memoriei si a atentiei, dar si vegetative: energie scazuta, oboseala, tulburari de somn sunt semne ale aparitiei bolii Parkinson. Afectarea mobilitatii, limitarea socializarii, dar si impactul pe care il are asupra familiei scad calitatea vietii pacientului.

Dintre toate cele 6 orase participante in campanie, capitala s-a dovedit a fi cea mai empatica: peste 7% dintre trecatori s-au oprit sa ajute, in timp ce doar 2% au ignorat complet suferintele bolnavului de Parkinson. La polul opus, iesenii s-au dovedit cei mai nepasatori, peste 20% dintre persoane fiind absolut indiferente.

Campania s-a desfasurat in perioada 8-16 aprilie 2015 si a inclus 6 centre comerciale importante din cele 6 orase. Un actor a simulat simptomele bolii Parkinson, ajungand in situatii dificile, in care avea nevoie de ajutor, testand astfel empatia trecatorilor. Peste 60 de voluntari au fost parte din campanie si au raspandit mesajele din Gradina cu Sperante.

Citește și:

parkinson Analizand fiecare oras in parte, rezultatele sunt urmatoarele:
• Bucuresti: peste 1200 de persoane expuse mesajelor campaniei, din care 7% au intins o mana de ajutor, 2% au ignorat bolnavul, iar 91% au fost indiferenti
• Cluj: din peste 1000 de persoane expuse mesajelor campaniei, aproape 5% au ajutat bolnavul, 1% au ignorat problema, iar 96% au fost indiferenti
• Iasi: peste 1000 de persoane au fost implicate in campanie, dintre care mai putin de 5% au ajutat, 20% au ignorat problema, iar restul de 75% au fost indiferenti
• La Timisoara au fost aproximativ 800 de persoane expuse mesajelor campaniei, sub 5% au ajutat, aproximativ 2% au ignorat, iar 93% au fost indiferenti
• Pentru Oradea si Targu-Mures situatia a fost similara: aproximativ 500 de persoane in fiecare oras, din care 5% au ajutat, aproape 3% au ignorat, iar restul de 92% au fost indiferenti

Citește și:

Gradina cu Sperante este o campanie initiata de Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson in parteneriat cu Societatea Romana de Neurologie si Abbvie Romania, pentru marcarea lunii de constientizare pentru boala Parkinson. Barometrul compasiunii romanilor pentru bolnavii de Parkinson este cea de-a doua activare a campaniei, dupa Covorul de lalele din Centrul Vechi al Bucurestiului.

Sustinatorii campaniei Barometrul compasiunii romanilor pentru bolnavii de Parkinson au fost: AFI Palace Cotroceni, Iulius Mall Timisoara, Iulius Mall Cluj, Palas Mall Iasi, Promenada Targu-Mures si Oradea Shopping City.

Foto: depositphotos

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.