Setari Cookie-uri

Parodontoza - cea mai periculoasa boala a dintilor

Boala parondontala este o afectiune cronica caracterizata prin afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor si reprezinta o adevarata problema de sanatate publica.

Comunicat de presa

Boala parondontala este o afectiune cronica caracterizata prin afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor si reprezinta o adevarata problema de sanatate publica. Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, facut public in anul 2012, boala parodontala afecteaza persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 44 de ani intr-un procent de 15-20%. Si cum este o boala ireversibila, cu timpul persoana afectata va ajunge sa isi piarda dintii, daca nu se trateaza corespunzator.

"Boala parodontala este foarte frecvent intalnita si, din pacate, este tratata cand deja daunele sunt majore. parodontoza Cauza principala a aparitiei bolii parodontale o reprezinta flora microbiana de la nivelul cavitatii orale. Se recomanda consultarea unui specialist in cazul in care persoanele se confrunta cu sangerari in timpul periajului dintilor, halena persistenta, depuneri de tartru si placa bacteriana, retragerea gingiilor de pe radacinile dintilor, scurgeri purulente intre dinte si gingie, mobilitate dentara, congestionarea gingiilor si durere", a declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodontie si ODF la Clinica Stomatologica Multident.

Citește și:

In multe cazuri de boala parodontala, factorul genetic joaca un rol extrem de important. Nu se va ajunge insa la o forma severa, daca pacientul va avea grija ca igiena orala sa fie una adecvata. Din acest motiv, trebuie respectate regulile de baza ale unui periaj corect, utilizarea zilnica a atei dentare, precum si indicatiile pentru o alimentatie echilibrata. De asemenea, fumatul, tartrul, cariile netratate, starea de sanatate generala precara, dar si stresul psihoemotional, precum si sarcina pot conduce cu usurinta la dezvoltarea unei boli parodontale.

"Boala parodontala are o evolutie treptata, debutand cu inflamatia tesutului gingival- gingivita, inflamatie favorizata de prezenta placii bacteriene si a depunerilor de tartru. In cazul in care inflamatia gingiei nu este tratata, atunci aceasta se extinde spre structurile profunde. Asa se ajunge ca in timp radacinile dintilor sa fie dezgolite, fapt care da o sensibilitate extrem de mare dintilor si chiar se va ajunge la pierderea acestora. Din acest motiv, consultul stomatologic periodic este absolut necesar", a mai declarat dr. Raluca Pascu, medic primar stomatolog, specialist ortodontie si ODF la Clinica Stomatologica Multident.

Citește și:

    Foto homepage: Zambet via Shutterstock

    Foto int: Parodontoza via Shutterstock

    Vizionare placuta


    Kudika
    10 Decembrie 2013
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.