Setari Cookie-uri

Aparatul dentar: cand si de ce este necesar

Multi dintre noi nu avem dintii "perfect" aliniati, iar pozitia incorecta a dintilor pe arcada poate predispune la diverse patologii dentare secundare. Iata ce ne spune Expertul Healthy despre importanta aparatului dentar.

Un articol de DR Andrei Iacob

______

Multa lume apeleaza la aparatul dentar, la recomandarea dentistului sau a ortodontului, insa nu toti stiu si cum functioneaza acest aparat. Pe scurt, aparatul aplica o presiune constanta asupra dintilor, pentru a-I deplasa incet in pozitia corecta. Miscarea dintilor trebuie realizata prin deplasarea acestora prin mijlocul osului alveolar.

Cat timp trebuie purtat aparatul dentar?

Durata purtarii aparatului variaza de la persoana la persoana, in functie de gravitatea problemei, de distanta pe care trebuie sa se miste dintii, de sanatatea acestora, a gingiilor si a osului care sustine dintii. De asemenea, foarte important este ca pacientul sa urmeze cu strictete indicatiile medicului stomatolog. Daca este sa facem o medie, un aparat dentar se poarta intre 2 si 3 ani.

In tot acest timp, trebuie sa va prezentati la ortodont in fiecare luna, pentru ca acesta sa poata verifica daca aparatul exercita o presiune corecta asupra dintilor si sa il poata ajusta in caz de nevoie.

Citește și:

Montarea sau purtarea aparatului dentar este dureroasa?

Este adevarat ca anumite ajustari aduse aparatului va pot face sa simtiti disconfort sau o usoara durere. Daca durerea devine prea mare, puteti apela la calmante antiinflamatoare sau discutati cu medicul dumneavoastra.

Putem purta aparat dentar la orice varsta?

Tinand cont ca osul adultului nu mai este in crestere, anumire corectii nu mai pot fi obtinute. In plus, in cazul adultilor, simplul aparat este posibil sa nu mai fie suficient si sa se recurga si la alte metode suplimentare de indreptare a dintilor.

In concluzie, aparatul dentar este o solutie atat pentru copii, cat si pentru adulti, al carui mod si timp de utilizare variaza de la persoana la persoana, dar al carui efect este acelasi: de a imbunatati aspectul estetic, dar si calitatea muscaturii.

_______

Expertii Healthy sunt oameni specializati in medicina, terapii alternative si nutritie, oferind informatii si sfaturi pentru cele mai intalnite probleme ale cititorilor nostri.

Citește și:

Acest articol este realizat de DR Andrei Iacob - Medic Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, care activeaza la Clinica Trident.

Foto: zambet- shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.