Setari Cookie-uri

Legatura dintre DANTURA si DIABET

Una dintre principalele griji ale celor diagnosticati cu orice forma de diabet consta in efectele pe care le poate avea asupra sanatatii organismului. Cercetatorii au identificat o serie de relatii intre diabet si afectiunile gingivale. Dr. Irina Alexandru, medic stomatolog generalist la IQDENT, ne prezinta nu numai cele mai recente rezultate stiintifice, dar si cum anume pot fi prevenite problemele dentare asociate cu diabetul.

Comunicat de presa

,,Cercetarile recente sugereaza o posibila relatie intre problemele dentare si diabet. Fluctuatiile nivelului de glicemie din organism favorizeaza afectiunile gingivale care permit patrunderea bacteriilor in fluxul sanguin si activeaza celulele care produc semnale biologice inflamatorii cu efect distructiv la nivelul intregului organism”, ne atentioneaza Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generala la clinica IQDENT.

Pentru a intelege mai bine din ce cauza diabetul afecteaza dantura, trebuie sa intelegem ce efecte are diabetul asupra sanatatii organismului. In primul rand, vasele sanguine sufera modificari in cazul pacientilor diabetici, ceea ce inseamna ca fluxul sanguin este afectat: pe de o parte, substantele nutritive circula cu dificultate si, pe de alta parte, eliminarea substantelor toxice din organism sunt eliminate mai greu. Acestea toate duc la slabirea tesutului de suport al dintelui, precum si la afectarea gingiilor.

Citește și:

,,Gingiile inflamate sunt mai sensibile, sangereaza si permit dezvoltarea infectiilor. Infectiile permit patrunderea bacteriilor in sange, slabind echilibrul inimii si, deci, favorizand si aparitia altor boli, cum ar fi miocardita sau endocardita.”, adauga Dr. Irina Alexandru.

In plus, cresterea glicemiei la nivelul fluidelor cavitatii bucale favorizeaza inmultirea bacteriilor locale care duc la formarea placii bacteriene. Astfel se explica si numarul mare de afectiuni parodontale in randul celor care sufera de diabet: acestia isi pierd dintii sanatosi din cauza osului afectat care ar trebui sa-l sustina.

In cazul diabeticilor, la nivelul mucoasei bucale apare si candidoza, o infectie cauzata de ciupercile care se dezvolta in cavitatea bucala uscata. Aceasta provoaca senzatii de durere, ulceratii, infectii si carii dentare. ,,Candida prolifereaza rapid si, daca nu este tratata corespunzator, poate afecta in scurt timp si alte organe precum plamanii, ficatul sau pielea. Din moment ce candidoza afecteaza in mare masura sistemul imunitar, le recomand pacientilor mei sa revina periodic la control, astfel incat sa putem depista candidoza inainte sa afecteze si mai mult organismul”, continua Dr. Irina Alexandru.

Citește și:

Ameliorarea problemelor dentare cauzate de diabet trebuie sa devina o prioritate a pacientilor, date fiind aceste efecte adverse. Controlul periodic la medicul stomatolog ar trebui dublat si de alte proceduri, cum ar fi: periajul realizat corect, zilnic; folosirea atei dentare; mentinerea nivelului constant al glicemiei. De asemenea, specialistii le recomanda celor care sufera de diabet sa-si faca si o serie de analize pe langa cele de monitorizare a glicemiei. ,,Pacientii care sufera de diabet ar trebui sa inteleaga ca exista o legatura stransa intre evolutia acestuia si sanatatea organismului. Este obligatoriu ca dantura sa fie ingrijita corespunzator, daca nu vor ca infectiile sa fie scapate de sub control si sa afecteze si modul in care functioneaza celelalte organe. ”, concluzioneaza Dr. Irina Alexandru.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Octombrie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.