Setari Cookie-uri

PARINTI: pastrati dintii de lapte ai copiilor

Pierderea unui prim dinte este asemanator unui ritm de trecere pentru copiii de pretutindeni. Este un semn ca acesta a crescut si mai mare. Si pentru multi dintre cei mici aceasta este o ocazie buna pentru a primi bani lasati de „zana maseluta” sub perna.

Astfel, pentru a sarbatori aceasta noua etapa in viata lor, este bine ca parintii sa-si aminteasca sa inlocuiasca dintele de sub perna copiilor cu o suma modica de bani, asa cum este traditia cu zana maseluta.

Dar ce faci cu dintele dupa ce-l iei de sub perna copilului in schimbul unei sume modice de bani? Unii oameni ii pastreaza, dar multi pur si simplu ii arunca. La urma urmei, ce poti face cu un dinte de lapte care i-a cazut copilului tau?

pastrati dintii de lapte

Un studiu realizat in anul 2003 a aratat ca dintii de lapte sunt o sursa bogata de celule stem, care sunt ca protocelulele care pot fi cultivate in mai multe tipuri de celule, daca este necesar. Acest lucru inseamna ca, daca mai tarziu in viata, un copil are nevoie de tesut inlocuitor indiferent de motiv, celulele stem din dintii lor de lapte pot fi folosite pentru a creste tesutul necesar. Potential, practica de stocare a dintilor de lapte ar putea salva vieti si trata o varietate de boli”, explica dr. Andra Custura.

Citește și:

Iata ce trebuie sa stiti despre stocarea dintilor de lapte si rolul lor in problemele de sanatate, din detaliile oferite de doamna doctor Andra Custura, stomatolog la cabinetul Andra Smile.
Pierderea dintilor de lapte este un ritual de trecere pentru copii pretutindeni. Cei mai multi dintre noi isi pot aminti de prima miscare a dintelui care ne anunta ca va veni o schimbare, iar apoi de absenta ciudata a unui dinte atunci cand in cele din urma a cazut. Dar care este, de fapt, aspectul pe care ni-l amintim cel mai mult? Promisiunea unei recompense in numerar, prin amabilitatea zanei maselute!

Traditia cu zana maseluta si dintii de lapte este destul de veche, iar unele se leaga de vechea cultura Norse, potrivit careia dintii de lapte erau considerati un semn al norocului. La nivel local bunicii isi indeamna copii sa arunce dintisorii dupa casa. Alte culturi din intreaga lume au, de asemenea, traditii specifice care implica dintii copiilor.

Citește și:

Dupa cum se pare, dintii de lapte intr-adevar pot aduce noroc, dar este vorba mai putin despre magie si mai mult despre un tip de medicament – desi medicina moderna este destul de uimitoare!

In anul 2003, un studiu a descoperit ca dintii de lapte contin celule stem si ca, daca sunt pastrati imediat dupa ce au cazut, celulele stem pot fi stocate ani de zile si pastrate in cazul unor probleme medicale care pot aparea mai tarziu. Asa ca, daca ai crezut ca obtinerea unei sume de bani in schimbul unui dinte este un lucru foarte interesant, ce spui despre faptul ca in acest fel poti obtine sansa de a creste orice fel de tesut, de la celulele inimii la celulele creierului si repararea tesuturilor deteriorate, lucru care este si mai interesant.

Dar exista o regula esentiala: dintii pentru copii trebuie sa fie pastrati in stare proaspata si sa fie integri, nu afectati de carie sau de infectii. Celulele stem se degradeaza si isi pierd eficacitatea in timp daca nu sunt stocate si depozitate corect! In strainatate parintii pot folosi servicii specializate pentru a pastra in mod corespunzator dintii copiilor lor. Dintii sunt plasati intr-un seif cu azot lichid de crioconservare si in acest caz celulele stem vor ramane intacte si utilizabile peste ani de zile. Sper ca vom reusi sa facem si noi asa ceva in Romania si ca educatia medicala va creste si la noi in tara si vor fi din ce in ce mai multi oameni atenti la aceste detalii care pot salva viata in situatii de criza”, adauga dr. Andra Custura.

Citește și:

In cazul in care mai tarziu copilul ,care poate fi un adult in acest moment, are nevoie de celule stem, dintii sunt scosi din depozitare si transportati la medicul care va extrage din acei dinti celulele salvatoare.

Se pare ca toate culturile care au avut superstitii cu privire la puterea dintilor de lapte au fost, intr-un mod ciudat, destul de adevarate!

Foto: Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
22 August 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.