Setari Cookie-uri

De ce facem PIETRE la RINICHI?

Afla cum ajungem sa suferim de pietre sau nisip la rinichi - stilul de viata modern este vinovat, sau si alegerile noastre? Litiaza renala afecteaza tot mai multe persoane, constand in formarea unor pietre (calculi) la nivelul sistemului urinar.

Calculii renali de cistina

Acest tip de calculi este rar intalnit, sub 1% din cazurile de litiaza renala. Nu se cunosc exact care sunt cauzele care duc la formarea acestui tip de calculi, medicii incriminand tot alimentele bogate in aminoacizi, in special in cistina.

De asemenea consumul exagerat de ceaiuri, dar si de vegetale acre – vegetale verzi, poate creste riscul de litiaza renala.

Pietre la rinihi? Semne si simptome ale litiazei renale

Litiaza renala, dar si microlitiaza, este insotita de durere. Atunci cand pietrele sunt foarte mici si in cantitate redusa, este posibil ca pacientul sa nu sufere de nicio durere.

cauzele pietrelor la rinichi / litoaza renala / nisip la rinichi / microlitiaza renala

Trebuie stiut ca acesti calculi renali se pot forma la orice nivel al aparatului urinar: rinichi, uretere, vezica urinara, uretra. Atunci cand se elimina, pot dilata caile urinare, iar aceasta dilatatie produce o durere acuta (colica renala), puternica, aproape insuportabila pentru pacient.

Citește și:

Analgeticele uzuale calmeaza usor durerea, insa nu o reduc complet. Pacientul se poate linisti in bai fierbinti, acestea alinandu-i durerea.

Urina poate fi modificata ca si culoare, daca se insoteste de infectii sau daca pietrele urinare lezeaza caile urinare pana la sangerare. Daca observati sange in urina sau urina este maronie, este indicat sa va prezentati de urgenta la medic, puteti suferi si de alte afectiuni renale mai grave.

Febra este un simptom care ar trebui sa ingrijoreze pacientul, la fel si frisonul. Atunci cand apare febra si frisonul este indicat sa va prezentati de urgenta la medic.

Foto: colica renala@Shuttesrtock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.