Setari Cookie-uri

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre INCONTINENTA URINARA

Incontinenta urinara este definita prin pierderea involuntara a urinei, ce este catalogata drept un simptom si nu un diagnostic.

Comunicat de presa

Desi poate fi de mai multe feluri, incontinenta urinara de efort este de departe cea mai des intalnita afectiune de acest tip si apare, de obicei, in urma unui efort brusc precum tusea, stranutul sau ridicarea de greutati, actiuni care supun vezica urinara unei presiuni. In conditiile in care musculatura pelvina este deja afectata, acest lucru determina pierderi de urina constante ce cauzeaza un disconfort major femeii. Iata 10 lucruri pe care este important sa le stii despre incontinenta urinara si tratamentul acesteia.

1) Apare ca urmare a unei nasteri dificile. “Travaliul prelungit, nasterea dificila in conditiile in care femeia are un bazin mic si da nastere unui fat de dimensiuni mari, insotita sau nu de incizia perineului, adica a regiunii dintre anus si vagin, pentru a permite expulzia fatului, toate acestea afecteaza elasticitatea structurilor musculare din regiunea pelvina. In aceste conditii, sustinerea uretrei este afectata, motiv pentru care se deschide involuntar si permite urinei sa se evacueze din vezica”, explica conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurgie generala, seful Clinicii Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

Citește și:

2) Poate fi insotita de ruptura de perineu sau nu. De cele mai multe ori, incontinenta urinara de efort este o consecinta a rupturii de perineu, dar ea nu este asociata in mod obligatoriu cu aceasta. In plus, cistita, infectiile urinare, leziunile colului, tumorile, fibromul uterin sau cancerul de col uterin sunt boli care se manifesta prin acelasi simptom: pierderile de urina, producand o “falsa incontinenta”.

3) Menopauza poate influenta aparitia sa. Odata cu inaintarea in varsta, aparatul genital feminin sufera o involutie progresiva care determina o slabire a structurilor aponevrotice care afecteaza si aparatul sfincterian al vezicii urinare. Femeile aflate la menopauza manifesta o scadere a nivelului de estrogeni, fapt care se asociaza cu slabirea elasticitatii si a troficitatii musculare. De altfel, studiile arata ca aproximativ 18% dintre romancele cu varsta peste 40 de ani sufera de incontinenta urinara.

Citește și:

4) Este asociata cu aparitia depresiei. Pentru ca are un impact major asupra calitatii vietii femeii, incontinenta urinara, netratata o perioada indelungata, poate genera aparitia depresiei. Mirosul dezagreabil, folosirea absorbantelor, precum si limitarea capacitatii de relatii sociale, au efecte asupra dispozitiei, tonusului psihic, insotindu-se uneori de grade variabile ale depresiei.


5) Fumatul, factor de risc.
Studiile epidemiologice au demonstrat faptul ca exista o rata mai mare de aparitie a incontinentei urinare la femeile care au un tabagism cronic din cauza eforturilor de tuse constante care forteaza vezica urinara. Mai mult decat atat, tutunul are un efect de slabire a musculaturii organismului.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.