Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie sa stii despre infectiile urinare

Infectiile urinare reprezinta o serie de patologii destul de frecvent intalnite si sunt cauzate de proliferarea (dezvoltarea) anormala a agentilor patogeni (cel mai adesea bacterii) la nivelul rinichilor si/sau tractului urinar (ITU).

Infectiile urinare reprezinta o serie de patologii destul de frecvent intalnite si sunt cauzate de proliferarea (dezvoltarea) anormala a agentilor patogeni (cel mai adesea bacterii) la nivelul rinichilor si/sau tractului urinar (ITU).

Mica incursiune anatomica

Pentru a intelege mai bine care sunt cauzele acestor infectii, cum se previn si ce persoane prezinta risc crescut pentru a dezvolta aceste infectii va trebui sa intelegi putin anatomia aparatului urinar. Rinichii sunt doua organe situate la nivelul trunchiului usor posterior, rinichiul stang fiind situat putin mai sus decat cel drept. De la rinichi pornesc doua canale (uretere) care transporta urina si se varsa in vezica urinara, iar mai departe urina este eliminata prin intermediul uretrei, un canal care face legatura intre vezica urinara si mediul exterior. Uretra la barbat este cu mult mai lunga decat la femeie, avand in vedere ca ea strabate si penisul. La femeie insa uretra are numai cativa centimetri iar din aceasta cauza femeile fac mult mai usor infectii urinare decat barbatii.
Aproximativ 50% din femei au facut cel putin o data in viata o infectie urinara. Atat anatomia aparatului urinar cat si faptul ca la femeie este mult mai aproape orificiul anal de uretra decat la barbati (favorizand deplasarea bacteriilor intestinale la nivelul orificiului uretrei), toate acestea predispun la un grad mai mare al infectivitatii femeilor.

De asemenea si copiii pot face infectii urinare in proportie de 2%, iar la acestia trebuie investigat daca nu exista o cauza congenitala ce sta la baza infectiilor urinare, in felul acesta sa se poata trata inainte ca aceste infectii sa se cronicizeze.

Barbatii tineri nu fac aceste infectii urinare decat foarte rar, insa cei trecuti de varsta de 50 de ani sufera mai des de aceste infectii in special datorita afectiunilor prostatei.

Cel mai adesea infectiile urinare sunt joase, situate la nivelul uretrei sau uneori urca in vezica urinara.

Tipuri de infectii urinare

Dupa localizarea acestor infectii se disting trei tipuri de infectii urinare:

Uretrita

Uretrita este o inflamatie ce se manifesta la nivelul uretrei si se transmite sexual, fiind deci o BTS (boala cu transmitere sexuala). La barbati diferiti agenti infectiosi pot fi implicati, in special chlamydia si gonococul (uretrita gonococica sau blenoragia).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.